SVEDOK DOBIO AMNEZIJU: Kurtaj, komandant brigade "Agim Bajrami" u Hagu pričao da su opisi u njegovoj knjizi o delovanju OVK u ratu izmišljeni

S.S.R.

20. 02. 2024. u 16:56

U sudnici Specijalizovanog suda za zločine na KiM danas, u poslepodnevnom delu sednice u slučaju "Tači i ostali", svedočenje započeto 1. februara nastavio je Hajruš Kurtaj, nekadašnji komandant brigade tzv. OVK u Kačaniku, odnosno brigade Agim Bajrami. On je tokom svedočenja govorio da se ne seća šta je ranije govorio tužiocima, istakao je i da knjiga koju je pisao o ratu i organizaciji koja je postojala u tzv. OVK nije istinita, da je rat bio davno, pa se mnogo toga i ne seća.

СВЕДОК ДОБИО АМНЕЗИЈУ: Куртај, командант бригаде Агим Бајрами у Хагу причао да су описи у његовој књизи о деловању ОВК у рату измишљени

Foto: Printskrin

- Ko je Agim Čeku? - pitao je tužilac svedoka na početku.

- Bio je pripadnik OVK - odgovorio je svedok i dodao da nije znao da je on imao funkciju u glavnom štabu OVK, a da je to saznao tek "krajem rata". 

Tužilac ga je podsetio da je ranije u davanju iskaza, a i početkom februara u sudnici, rekao da ga je komandat štaba Čeku postavio na čelo brigade, a posle smrti komandanta Ćamilja Iljazija, i da je na toj poziciji bio do juna 1999. godine.

- Verovatno se radi o mom propustu - odgovorio je Kurtaj. 

- A, zašto niste uneli ispravke u izjavu kada smo vam rekli da to možete da uradite? - pitao je tužilac. 

- Ne sećam se - odgovorio je. 

Tužilac ga je zatim podsetio na njegove reči da ga je Čeku u telefonskom razgovoru imenovao za komandanta do "oslobođenja Kosova", ali je on opet ponovio da naloga da bude komandant nije bilo. 

- Kako sada tvrdite da niste bili komandant, a rekli ste u sudnici da ste bili? - insistirao je tužilac. 

- Ne sećam se tog dela, nisam ni znao da je Čeku bio komandat - govorio je Kurtaj. 

Tužilac je zatim pitao svedoka da li je on pisao knjigu o borbi tzv. OVK i u kojoj je još jednom rekao da je postavljen za komandanta brigade "Agim Bajrami" po nalogu Čekua.

- Napisao sam knjigu kako sam želeo, a ne onako kako je bilo. To je uveličano, ulepšano, nije tako bilo. Preterao sam, ulepšao sam, hteo sam da napišem knjige za buduće generacije - rekao je svedok. 

- Šta ste ulepšali? - tražio je tužilac pojašnjenje.

- Rekao sam da sam izabran po naređenju glavnog štaba, a nije ga bilo. Moj cilj je bio da prestavim organizaciju i način vođenja rata. Nisu to činjenice što sam napisao. Nije tako bilo - pravdao se svedok, koji, ipak, nije mogao da ospori neka dokumenta iz njegove knjige koja ukazuju da je u tzv. OVK postojala organizovana struktura i hijerarhija. 

On je govorio i da se ne seća mnogih detalja, jer je to bilo davno. Takođe je dodao da je bilo svakodnevnih borbi i da "nisu imali luksuz da pišu naređenja i usvajaju planove". 

- Da li ste nekom iz svoje brigade govorili šta treba da rade, jer su bile borbe u toku. Da li ste slali informacije u zonu Nerodimlje šta se dešava na terenu - pitao je tužilac. 

- Svi su znali šta treba da rade, šta su njihovi dužnosti, imali su položaj na terenu i trebalo je da brane teritoriju. Bilo je nemoguće da odemo peške do komande. Nisam imao telefon - istakao je Kurtaj i dodao da u operativnoj zoni Nerodimlje njegov nadređeni bio komandant Šukri Buja.

Posle kraja rata, rekao je, bio je Uroševcu i imao je zadatak "transformisanja OVK u Kosovski zaštitni korpus". 

Advokati odbrane Hašima Tačija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija insistirali su da se knjige ne uzima kao dokaz, jer je svedok rekao da ono što je napisao nije istina. 

Kurtaj se u javnosti u Srbiji spominjao na Badnji dan prošle godine kada je njegov sinovac Azem Kurtaj, pripadnik takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, u selu Gotovuša kod Štrpca upucao malog Stefana Stojanovića (11) i njegovog rođaka Miloša (21). Prema informacijama srpske policije učestvovao je u napadima na naše policajce na KiM. 

Svedok je sada zaposlen u Ministarstvu odbrane lažne države, u odeljenju za planiranje. 

"Četvorka" se tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenja, protivpravna zatvaranja u logorima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave