U HAGU 100 SVEDOKA MANJE: Tužioci protiv Tačija najavili da će svedočiti 191 umesto 300 svedoka, danas govori W01140 kojeg su oteli i tukli

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

28. 02. 2024. u 16:14

Tužilaštvo u Hagu najavilo je da će u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija smanjiti broj svedoka sa oko 300 na 191. Do sada je svedočilo 48.

У ХАГУ 100 СВЕДОКА МАЊЕ: Тужиоци против Тачија најавили да ће сведочити 191 уместо 300 сведока, данас говори W01140 којег су отели и тукли

Foto AP

Predviđeno je da preostali svedoci ispričaju kroz šta su prošli u šta su videli u narednih godinu dana. 

Tužilaštvu je dat rok da do aprila 2025. godine okončaju dokazni postupak protiv optuženih, pa je to i razlog zbog kojeg su smanjili listu svedoka. 

Sudija Fergal Gejnor sugerisao je tužilaštvu da što pre izvede ključne svedoke, a tužilaštvo je istakli da će u predstojećim mesecima uslediti iskazi najvažnijh svedoka, ali je dodao "opstruisanje pričinjava teškoće".

U sudnici je u mnogo navrata govoreno da na tzv. Kosovu "vlada uporna klima zastrašivanja i uznemiravanja svedoka odnosno ometanja suda".

Danas putem video veze svedoči zaštićeni svedok W01140 , stanovnik Prizrena, kojeg su, kako je rečeno u sažetku tužilaca, pripadnici OVK odveli i pritvorili u junu 1999. On je 48. svedok po redu, a pripadnici tyz. OVK su ga tukli, vređali, a ubrzo posle puštanja napustio je KiM.

 Do sada su svedočili Srbi koji su govorili o mukama kroz koje su prolazili oni i članovi njihovih porodica, od kojih mnogi nisu ni preživeli, predstavnici međunarodne zajednice, ali i Albanci od koji su neki pokušavali da opravdaju terorističku OVK. 

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija,  Seljimija i Krasnićija za ratne i zločine protiv čovečnosti, progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Navedene zločine, pripadnici tzv. OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika - Albanaca, Srba i Roma - od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa Azemom Suljom, Ljahom Brahimajom, Fatmirom Ljimajem, Sujelmanom Seljimijem, Rustemom Mustafom, Šukrijem Bujom, Ljatifom Gašijem i Sabitom Gecijem.

"Četvorka" je u zatvoru od 2020. godine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)