OLIMPIJADA I "EKSPO" ŠANSA ZA PROMOCIJU: Ana Hrustanović, ambasadorka Srbije u Francuskoj', za "Novosti" posle susreta sa Makronom (FOTO)

Goran Čvorović, Od dopisnika "Novosti": Pariz

03. 03. 2024. u 20:06

FRANCUSKA smatra Srbiju velikim prijateljem, računa na nas da nastavimo da budemo stub stabilnosti u regionu i da gradimo dalje s njom evropsku budućnost, poručila je u intervjuu za "Novosti" nova ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović koju je predsednik ove zemlje Emanuel Makron prijateljski i krajnje srdačno pre nekoliko dana primio prilikom predaje akreditiva u Jelisejskoj palati.

ОЛИМПИЈАДА И ЕКСПО ШАНСА ЗА ПРОМОЦИЈУ: Ана Хрустановић, амбасадорка Србије у Француској, за Новости после сусрета са Макроном (ФОТО)

Foto: Goran Čvorović

- Kao jedan od lidera EU, na čelu jedne od najvećih država članica EU, predsednik Makron je često bio u Briselu gde sam obavljala prethodnu dužnost, pa sam već imala priliku da ga sretnem, a predaja akreditivnih pisama mi je još jednom potvrdila da je vrlo neposredan u komunikaciji i da istovremeno stvari čvrsto drži pod kontrolom - ističe Hrustanovićeva.

Šta vam je rekao?

- Prvo što je uradio bilo je da pozdravi predsednika Aleksandra Vučića i da napomene da je veliki prijatelj Francuske, kao i da ga uskoro očekuje u Parizu. Setio se i naših susreta u Briselu, gde sam bila ambasadorka Srbije pri EU. Videlo se da je i dalje, iako je prošlo puno godina, pod utiskom posete Srbiji. Rekao je da se te posete seća punog srca i da mu je ostala kao posebna u pamćenju. Zajedno smo ponovili poruku "Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju" iz njegovog govora, na srpskom jeziku, na Kalemegdanu. Složili smo se da je to u oba smera.

Otkud taj afinitet?

- Predsednik Makron je svestan naših odnosa koji su bili bliski kroz istoriju, a mislim da na to veoma utiče i prijateljski blizak odnos dvojice predsednika, Makrona i Vučića.

Slede uzajamne posete?

- Kao što je to predsednik Vučić i najavio u jednom od obraćanja, očekuje se njegova poseta Parizu vrlo brzo, a i predsednik Makron je prilikom primanja akreditiva istakao da bi veoma voleo da se vrati u Srbiju, što sam sigurna da će se takođe uskoro dogoditi.

Foto: privatna arhiva

Kakve su danas naše veze s Francuskom?

- Srećna sam što se naše tradicionalno prijateljstvo održava. Obeležavamo 185 godina bilateralnih odnosa, a 2011. smo postali strateški partneri i to nije samo na papiru.

Živimo u veoma kompleksnom gepolitičkom trenutku, ali bliskost naša dva naroda se zaista oseća. Imamo i neke kapitalne projekte sa Francuzima, kao što je budući metro u Beogradu. Pored bilateralnih odnosa, koji su jako dobri, uvek nam je centralna tema evropska budućnost Srbije i, naravno, Kosovo i Metohija, zbog svih kompleksnosti tog za nas najvažnijeg pitanja.

Kosovsko pitanje se rešava u Briselu, ali i u Parizu, jer je Francuska važna članica EU?

- Bitni su svakodnevni pokušaji da se što više razumemo po pitanju KiM. Francuska jeste jedna od zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, ali verujem da, bez obzira na činjenicu da se slažemo da se ne slažemo oko glavnog pitanja, s njom možemo više da se razumemo nego s nekim drugim državama članicama EU, i šire.

Otvaranje novih poglavlja

VEČITI sam optimista da ćemo ubrzati naš evropski put. Ali, ta brzina ne zavisi samo od nas. Momenat koji živimo je u novijoj istoriji najkompleksniji sa geopolitičke tačke gledišta. Po ostvarenim rezultatima, sigurna sam da smo mnogo postigli u različitim domenima, od vladavine prava do normalizacije odnosa s Prištinom, po čemu se i najviše vrednuje napredak. Verujem da ćemo u ovoj godini zauzvrat dobiti i neke pozitivne signale u smislu otvaranja novih poglavlja i klastera. Ali, najvažnije je da se što više razumemo i što više radimo.

Mislite na rešavanje konkretnih pitanja za život ljudi?

- Videli smo to i kada je stupila na snagu sramna zabrana dinara na KiM. Francuska je otvoreno reagovala i tražila da se ta odluka odmah suspenduje.

Kako vam izgledaju prvi dani na funkciji, u odnosu na Brisel?

- Ambasador Srbije pri EU pokriva 27 država članica,

Evropski parlament, Evropsku komisiju... Imajući to u vidu, mislila sam da će po prirodi stvari u Parizu biti manje dinamično, ali na, sreću, čim sam stupila na dužnost shvatila sam da to neće biti tako. Francuska je među ključnim zemljama i jedina stalna članica Saveta bezbednosti iz EU, a i na globalnom planu je pozicionirana kao velika sila.

Puno se očekuje i od jačanja privredne saradnje?

- To me čini posebno radosnom, jer je posao u Briselu bio fokusiran samo na politiku.

Nedostajao mi je rad sa kompanijama, privlačenje novih investicija, "tabananje" po zemlji prijema da bismo, iako je saradnja veoma dobra, sagledali gde možemo da pojačamo izvoz i napravimo nova partnerstva, kako da privučemo nove investicije i ostvarimo zajedničke projekte srpskih i francuskih kompanija.

Foto: Privatna arhiva

Šta će vam biti prioriteti?

- Volela bih pre svega da za vreme mog mandata još više menjamo imidž Srbije u sliku moderne demokratije koja je po svakom kriterijumu centar regiona, i kada je reč o privrednom rastu, i kada se radi o očuvanju stabilnosti. Imaćemo i dobre prilike, jer ćemo biti prisutni za vreme Olimpijskih igara sa Kućom Srbije koja će se nalaziti odmah do kuće domaćina Francuske. Važno je da se Srbija pokazuje i kroz sport, i kroz privredu, i kroz kulturu i umetnost.

Pariz je grad srpskih umetnika.

- Na zidovima rezidencije su slike Aralice, Lubarde, Milunovića. Njegov unuk Mihael sada živi i stvara ovde. Imamo naslednike poznatog akademskog slikara Vladimira Veličkovića. I mnoge druge. Oslikavaju pravu vezu između Srbije i Francuske. Tu je i Kulturni centar koji je veoma aktivan i na divnoj je poziciji. Na polju kulturne saradnje, koja je i Francuskoj i nama važna, takođe možemo da napravimo nove iskorake.

Veštačka inteligencija

SRBIJA se kandidovala za narednog predsedavajućeg globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju. Nadamo se da ćemo uz podršku Francuske tu kandidaturu i dobiti. Polje veštačke inteligencije je nešto gde će se meriti koliko su jedna zemlja i njene kompanije sposobne da idu u susret s vremenom.

U Gradu svetlosti živi veliki broj Srba. Kakav kontakt imate s njima?

- Otkako sam došla, organizovali smo više događaja sa našom dijasporom. Bila sam zaista impresionirana. Što se mene tiče, oni su takođe ambasadori naše zemlje, koji nemaju mandat. Još nisam stigla da upoznam predstavnike svih udruženja, ali se trudim da im Ambasada Republike Srbije uvek bude na raspolaganju. Francuska je velika zemlja, imamo važne predstavnike dijaspore u Parizu i pariskom regionu, ali i u celoj državi. U planu mi je da ih obilazim, spajajući to sa obilaskom kompanija.

U Parizu smo dobili i "Ekspo"?

- Bila je to veličanstvena pobeda. U Parizu je sedište Međunarodnog biroa, mnogo toga se radilo ovde i nastaviće da se radi oko izložbe. Ovaj kapitalni projekat će biti još jedna prilika za divnu promociju naše zemlje, koja će dodatno promeniti lice Srbije.

Foto G. Čvorović

Spremate li se za Olimpijske igre?

- Već ozbiljno treniramo politički, ekonomski i na kulturnom planu, jer će se svet sresti u Parizu ovog leta, a Srbija želi da se pokaže na najbolji način, kroz Srpsku kuću, ali i kroz sve drugo što ćemo raditi. Predstavljaćemo naša sportska dostignuća, a trudićemo se da pokažemo Srbiju na multimedijalni način i u drugim aspektima. Planiramo, u saradnji s Vladom i Privrednom komorom, veliki Biznis forum koji će se održati tokom Olimpijade u Srpskoj kući. Olimpijske igre su prilika da promovišemo Srbiju i "Ekspo 2027".

Šta je u ovim prvim danima na vas ostavilo najjači utisak?

- Rezidencija ambasadora Republike Srbije u Parizu mi je jedna od najvećih impresija. Ovo velelepno istorijsko zdanje, prekoputa Ajfelove kule, predstavlja nasleđe koje obavezuje. Treba da bude poseban ram za promociju Srbije, u kome će se okupljati francuski mislioci, filozofi, političari, umetnici, i da nas inspiriše za još bolji razvoj naših odnosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024