I DANAS OSEĆAM POSLEDICE ZATOČENIŠTVA: Počelo svedočenje 52. svedoka u procesu protiv Hašima Tačija u Hagu

S.S.R.

19. 03. 2024. u 15:43

Na suđenju protiv nekadašnjih lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, pred Specijalilizovanim sudom u Hagu u popodnevnom delu sednice svedočenje je počeo kosovksi Albanac, pod pseudonimom W04571, kao 52. svedok Tužilaštva.

И ДАНАС ОСЕЋАМ ПОСЛЕДИЦЕ ЗАТОЧЕНИШТВА: Почело сведочење 52. сведока у процесу против Хашима Тачија у Хагу

Foto: Arhiva Novosti

Prema sažetku koji su pročitali tužioci, njega je uhapsilo nekoliko vojnika tzv. OVK,zatvorili su ga i ispitivali o drugom licu koje je poznavao. Bio je zatvoren sa drugim ljudima koji su zlostavljani. On i danas oseća posledice zarobljeništva. 

Uz ove podatke, čuo se i svedok koji je rekao da ostaje pri iskazu koji je tužiocima dao ranije, a onda se prešlo na zatvorenu sednicu. Ovaj svedok bi trebalo da bude ispitivan oko šest sati. 

Bivši komandanti tzv. OVK Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi su optuženi ta ratne i zločine protiv čovečnosti, progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva (najmanje 102) u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici su kao učesnici u zločinačkom poduhvatu navedeni i visoki oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Suđenje je počelo 3. aprila prošle godine, a optuženi su u zatvoru od novembra 2020. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!