SARSKA OBLAST ARGUMENT BERLINA: Koji su kriterijumi za prijem u Savet Evrope i kakva je praksa primenjivana do sada

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

28. 03. 2024. u 11:11

NIJEDNA članica Saveta Evrope nije primljena dvotrećinskom većinom, iako je to predviđeno, već konsenzusom, kojeg oko zahteva lažne države Kosovo da uđe u porodicu SE - nema.

САРСКА ОБЛАСТ АРГУМЕНТ БЕРЛИНА: Који су критеријуми за пријем у Савет Европе и каква је пракса примењивана до сада

Arhiva

Formalni kriterijumi za članstvo u Savetu Evrope definisani su u Statutu organizacije. Prema članu tri članica može postati "država koja prihvata principe vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, te ona koja iskreno sarađuje na realizaciji ciljeva Saveta". Član četiri predviđa da je "članstvo ograničeno na evropske države koje žele i mogu da ispunjavanju kriterijume postavljene u prethodnom članu na čitavoj svojoj teritoriji".

Procedura kaže da Politički komitet šalje Skupštini preporuku o članstvu, a onda poslanici glasaju i potrebna je dvotrećinska većina. U krajnoj instanci Komitet ministara donosi konačnu odluku takođe dvotrećinskom većinom.

U Savet Evrope su do sada uglavnom primane države koje su i članice UN, ali je status pridružene članice između 1950. i 1957. godine imala Sarska oblast, koja je bila pod francuskim protektoratom, bez ikakvih atributa državnosti. A, kada je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova predložilo da se razmatraju "alternative na putu Kosova ka Savetu Evrope" pozvali su se upravo na Sarsku oblast.

 Sarska oblast je osnovana Versajskim sporazumom 1919. posle Prvog svetskog rada i stavljena pod upravu Društva naroda, a pravo na besplatan ugalj iz ove regije su imale Italija, Belgija i Francuska. Na referendumu 1935. su se izjasnili da hoće da budu u Nemačkoj. Posle Drugog svetskog rata bila je pod upravom Francuza, sve do 1957. kada je postala deo Nemačke. 

Politički komitet izglasao je juče preporuku izvestioca Dore Bakojani da lažna država bude primnjena u SE, naredni korak je glasanje na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope 18. aprila, a poslednja stanica je Komitet ministara u maju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!