OBRAĆANJE PREDSEDNICE SKUPŠTINE: Meni je danas od Srbije protiv nasilja stigao novi zahtev koji nema nikakve veze s dosadašnjim (VIDEO)

Novosti onlajn

16. 04. 2024. u 13:50 >> 14:07

PREDSEDNICA Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se građanima Srbije.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ: Мени је данас од Србије против насиља стигао нови захтев који нема никакве везе с досадашњим (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Juče sam odgovorila na predloge stranaka, a na dve teme. Jedna je kojim prioritetima i na koji način da radimo na primeni ODIHR preporuka, a druga je na koji način da radimo na uvidu, reviziji i kontroli biračkog spiska. Hvala svima koji su dostavili predloge. Ozbiljno sam se bavila predlozima i pokušala još jednom da budem dovoljno otvorena kako bismo našli neki dogovor i počeli zajedno da radimo na primeni ODIHR preporuka. Moj odgovor je da sam praktično prihvatila sve predloge, posebno ove koji su dolazili od opozicije grupisane oko liste Srbije protiv nasilja, osim da obustavimo sve izborne radnje za izbor odbornika u Skupštini Beograda i da odložimo izbore do daljeg, to je direktno suprotno Ustavu - navela je.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Za ne verovati je da je meni danas od njih stigao novi predlog, odnosno zahtev koji nema nikakve veze s onima koji su dostavljali do sada. Sada puj pike ne važi. Imamo novi zahtev. Sada je novi zahtev da Skupština dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o  izmenama i dopunama ustavnog zakona za sprovođenje ustava, kako bi se svi lokalni izbori održali istog dana u 2024. Nema veze što smo mi imali izbore u određenim lokalnim samoupravama, nema veze kada im je vreme, nema veze koliko je ustavom zagarantovan mandat. Za sve građane u lokalnim samoupravama koji su glasali u decembru 2023, oni bi po najnovijem zahtevu opozicije grupisane oko Srbija protiv nasilja ponovo trebalo da izađu da glasaju - kaže ona.

- Prvo su tražili da nekom na silu skratimo mandat, da im mi kao parlament skratimo mandat. Evo sada novim zahtevom predlažu da se određenim lokalnim samoupravama, skraćenje mandata bi bilo više od tri godine. Nisu imali zamerke na izbore, učestvuju u radu lokalnih samouprava, ali ajde da to izbrišemo nekim zakonom i da idemo i na te izbore - navodi Brnabićeva.

- Nema ni Ustava, ni zakona, ni demokratskih principa, nego kako oni hoće, kad oni hoće. Kako Đilas kaže, tako će biti. To vam je najnoviji zahtev od ovog jutra. Da ne pominjem ludost da se predlaže izmena ustavnog zakona. Donošenje ustavnog zakona podrazumeva prethodnu promenu Ustava, ustavnim zakonom se uređuju pitanja prelaska sa starog na novi ustavni sistem. Mi Ustav menjali nismo. Ne znam u skladu sa kojim pravilima bismo sada menjali ustavni zakon. Važno je da se dobije ono što oni traže, a što nema veze ni sa demokratijom ni sa političkim sistemom - kazala je predsednica parlamenta.

- Druga stvar, koja je bila posebno zabavna, jeste što su me političke grupacije grupisane oko Đilasove liste obavestili, i hvala im na tome, da su se oni pre četiri dana obratili OEBS-u, sa zahtevom da OEBS posreduje u nečemu što oni zovu postpredizborna kriza u Srbiji. Sada imate ljude koji su bacali drvlje i kamenje na mene što sam na sastanak pozvala ambasadore OEBS-a, Amerike, Norveške i evropske delegacije u Srbiji. Samo dan kasnije imate pismo predsedavajućem OEBS-a, da OEBS posreduje, da oni moderiraju našem dijalogu, pošto mi sami ne može da pričamo jedni sa drugima. Bolji ste od nas, pametniji ste, kako vi kažete, tako ćemo da uradimo. Dan pre toga su rekli da ponižavam Skupštinu zato što sam pozvala nekog ko nije imao pravo glasa - rekla je Ana Brnabić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Žao mi je što je trebalo četiri dana da me obaveste o pismu OEBS-u. Nit nas je OEBS postavio, niti ima veze sa našim mandatima, već građani, ali Srbija protiv nasilja misli da treba da posreduju. To vam je to, poštovani građani, ni kada ste glasali, ni koliko ti ljudi imaju mandat, nego da ponovo idemo na sve izbore - dodaje predsednica Skupštine.

- Moje pitanje je šta su sada zahtevi Đilasove opozicije, da budu izbori 2. juna, da budu nekad do kraja 2024, da usvojimo ustavni zakon iako nismo promenili Ustav, da bismo prekršili Ustav i kako da nastavimo ovaj dijalog, kada ja dobijam bukvalno 2-3 različita zahteva od njih nedeljno. Ja ću nastaviti i ostao je razgovor za sutra u 9 ujutru, u prostorijama Narodne skupštine u Kralja Milana. Formiramo Komisiju za rad na izmenama i dopunama zakona, u skladu sa ODIHR preporukama, do kraja nedelje, radno telo u skladu sa zahtevima opozicije. Hoće da učestvuju u tome, hvala im. Radićemo zajedno. Neće da učestvuju u tome, mi nastavljamo da radimo. Formiramo Komisiju za uvid u birački spisak, reviziju, kontrolu. Hoće da učestvuju, hvala im. Neće da učestvuju, pokazali su svoj stav prema građanima Republike Srbije - navela je Brnabićeva.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Ja sam skratila svoj mandat. Poslednji put kada sam sebi skratila mandat, skratila sam na izričit zahtev te opozicije. Izborni ciklus pokrenut je zahtevima i ucenama Đilasove opozicije. U pismu predsedavajućem OEBS-a oni kažu, Srbiji je potrebna hitna pomoć OEBS-a pre nego što postpredizborna kriza eskalira u dalji konflikt. Dakle, oni direktno iznose pretnju, ukoliko OEBS odmah ne pošalje medijatore, da će kriza, ne znam koja, eskalirati u dalji konflikt - dodala je ona.

- Parlament nema direktno veze sa vašim izborom, nego su vam dali građani u toj lokalnoj samoupravi, pa ne može parlament da kaže - ja ću da ti skratim mandat. Ono što Srbija protiv nasilja traži, da im skratimo sad taj mandat tri i po godine - kazala je Brnabićeva.

O pregovaračkom okviru sa EU

Na pitanje da prokomentariše da je EU promenila pregovarački okvir sa Srbijom, Brnabićeva kaže:

- Predsednik Vučić je jasno rekao koje su crvene linije - "ne" tzv. Kosovu u UN, ni u bilo kakvim organizacijama i institucijama. Pod broj jedan osnivanje ZSO. Ja se nadam da će neko Prištinu da podseti da moraju da formiraju ZSO, da ona zaista mora da bude uslov za nešto. Jedanaest godina nisu naterali Prištinu da implementira jednu stvar, toliko o toj vladavini prava.

O Savetu Evrope

Brnabić je izjavila da na današnjoj Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na kojoj će se razmatrati preporuka o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope ne očekuje nikakva iznenađenja, da je naš manveraski prostor mali, ali da će se Srbija boriti dalje.

Ona je navela da nažalost ne očekuje nikakva iznenađenja i da će "oni" to pogurati, jer su "veliki silni" tako rekli.

Brnabić je rekla da su uz nas i istina i pravda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?