TO BI BIO HEROJSKI POLITIČKI USPEH: Vučić iz NJujorka - Važno da imamo više glasova protiv i uzdržanih

Novosti online

23. 04. 2024. u 20:25

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da velike zemlje pritiskaju one koje su donele odluku da glasaju protiv rezolucije o Srebrenici. Poručuje da bi bio herojski politički uspeh ako bi bilo više glasova protiv i uzdržanih kada je reč o ovoj rezoluciji.

ТО БИ БИО ХЕРОЈСКИ ПОЛИТИЧКИ УСПЕХ: Вучић из Њујорка - Важно да имамо више гласова против и уздржаних

Foto: Printksrin RTS

Vučić je govoreći iz Nujorka, rekao je da je pozicija Srbije kada je reč o rezoluciji o Srebrenici izuzetno teška i da, kada pojedine zemlje uvere u ispravnost stava Srbije, onda "veliki počnu da prete i pritiskaju", nakon čega te zemlje odluče da budu uzdržane.

- Važno da imamo više uzdržanih glasova i protiv, nego za, to bi bio herojski politički uspeh - poručio je Vučić.

Istakao je da u UN pravo glasa imaju 84 afričke zemlje i zemalja latinoameričke i karipske grupe, a u Njujorku se sastao sa više od polovine predstavnika tih zemalja.

- To su za nas izuzetno važni kontinenti i nacije, uvek su prijateljski prema nama, oni osećaju zabrinutost Srbije i zato pokazuju rezervisanost prema svemu - rekao je Vučić.

Dodao je da ga je iznenadilo prisustvo zemlja za koje ne veruje da će glasati kako mi želimo, ali su bili tu da čuju argumentaciju Srbije.

Foto: Printksrin RTS

- Nisu bili neki za koje smo bili sigurni da ćemo imati njihovu podršku, ali to je mnogo teška tema i, sa druge strane, mnogo je teško suprotstaviti se najmoćnijim silama sveta - rekao je predsednik Vučić.

Podsetio je da su rezoluciju o genocidu u Ruandi kosponzorisale 74 zemlje, a da rezoluciju o Srebrenici kosponzoriše 18 ili 19 zemalja, ali su među njima SAD, Nemačka, Britanija, Italija, Francuska.

Predsednik Vučić je naveo i da pojedinci već odgovaraju za zločine, ali da je ovo pokušaj da se nametne kolektivna krivica jednom narodu.

- Ne postoji ni jedno ime u predlogu rezolucije. Već samo kolektivna osuda i svi to govore i svi to znaju. I naravno dodatni pritisak na jednu suverenu i nezavisnu zemlju u ovom trenutku. Zbog čega? Zbog neuvrštenja sankcija Rusiji? Zbog nerešavanja pitanja Kosova? Zbog odnosa sa Istokom? Obe, sve tri. Zbog toga što smo slobodna i nezavisna zemlja - rekao je Vučić.

Rekao je i da ovo nisu nove stvari.

Foto: Printksrin RTS

- Sve ovo je bilo urađeno mnogo ranije, i tzv. kosovska nezavisnost. Oni se čudom čude kako mala Srbija 16 godina posle toga može da se koprca i bori - naveo je predsednik.

Predsednik Srbije je rekao da imaju dve grupe zemalja, one koje se uvek ponašaju odgovorno i dobijete odmah povratnu informaciju a sa nekima iako ste obavili više krugova konsultacija još nemate odgovor, bez obzira na broj zemalja koje će podržati našu zemlju, Srbija će ići uzdignute glave.

- Nećemo se obrukati i 3. maja, moći ćemo uzdignute glave da izađemo odavde. I posle toga imaćemo više prijatelja - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da ovde nije reč o proceduri već suštini.

Foto: Printksrin RTS

- Ovde je suštinski problem zašto donosite tu rezoluciju - zbog pijeteta, kajanja? Ja sam pognuo glavu pred spomenikom stradalima, položio cvet, i, iako sam bio napadnut, pozvao ih odmah na razgovor. Ali zašto pričate da to nije kolektivna osuda, kada svi znaju da jeste, nemate ni jedno ime u toj rezoluciji - rekao je Vučić.

Bez obzira na ishod glasanja predsednik Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da se bori, da radi i ekonomski podiže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)