ŽRTVA PROGONA DRŽAVNIH ORGANA: Tvrdnja Predsednika Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore

Novosti Online / V.K.

19. 07. 2020. u 10:51

PREDSEDNIK Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore Zdravko Kasalica, koji je sa suprugom Makedonkom pre nekoliko dana bio uhapšen tvrdeći da je žrtva progona državnih organa jer se javno deklarisao u odbrani SPC, a u policiji da im se na teret stavlja “pranje novca”, uputio je otvoreno pismo nadležnim institucijama.

ЖРТВА ПРОГОНА ДРЖАВНИХ ОРГАНА: Тврдња Председника Синдиката одбране и Војске Црне Горе

Zoran Kasalica

Kasalica navodi da je poseban motiv za ovakav odnos njegovo dodatno angažovanje kao profesionalnog pripadnika Vojske Crne Gore u pružanju pune podrške očuvanju istorijskih i imovinskih prava Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, koje je manifestovao učešćem na litijama u Podgorici i prikupljanjem potpisa od sadašnjih i nekadašnjih pripadnika Vojske Crne Gore za istu tu podršku, poštujući Ustav Crne Gore, kao I Zakon o VCG, kojim mu je takvo pravo ispoljavanja svoje vere omogućeno. On podseća da je godinama ukazuje na neustavna, nezakonita I nečasna postupanja ministra odbrane (Predrag Bošković), a onda I većeg dela infrstrukture u sistemu rukovođenja I komandovanja u Vojsci Crne Gore.

- Tu je prisutan javašluk i neodgovornost koja posebno Vojsci Crne Gore nebi trebala biti svojstvena. Godinama sam zbog tog rada bivao izložen najbrutalnijim napadima od strane najviših organa vlasti u sektoru odbrane, bivao označavan i kao neprijatelj Crne Gore, čak i kao terorista u sopstvenoj državi, pa na kraju i kao organizator nekakvih kriminalnih struktura. Naravno, sve sam ove napade doživljavao i proživljavao na svoj način, uvek imajući na umu i taj balkanski „mentalitet“ vlasti, koja uvek suprotno mišljenje označava najbrutalnije ili najogavnije kako je to potrebno, zavisno od trenutka. Za sve sam to imao i nekog razumijevanja čak, do ovog 02. jula kada smo supruga i ja uhapšeni i bili izloženi i svojevrsnoj torturi o kojoj ću nekom drugom prilikom pisati. Taj postupak je pakleno zabolio, jer je to otvoren atak na moju porodicu, koji mi je na ovaj ili onaj način i nagoveštavan u nekim ranijim radnjama i postupanjima ministra ili njegovih saradnika. Tada se desio napad na jednu ženu i jednu majku, koja je već preživela pakao najteže bolesti i lečenja, koja je zavoljela Crnu Goru kao svoju zemlju, u kojoj je planirala i budućnost našeg jedinca sina, navodi Kasalica, dodajući da je onemogućen obavezom da ne može govoriti ili pisati o samom predmetu ovog postupka, ali može ukazati na određene detalje.

- Prvo, da li znate da je veoma veliki broj pripadnika Vojske Crne Gore, a i oni koji su bivši pripadnici po različitim osnovama tužio državu Crnu Goru u kojima su tražili obeštećenje? Znate li da je procenat dobijenih sporova veći od 90 odsto? Znate li da je neko zbog milionskih gubitaka sa računa koji je namenjen za MO snosio odgovornost? Reći ću vam – NIKO. I šta je onda najlakše ? Najlakše je bilo ministru da šalje svog saradnika po kasarnama da ucenjuje i preti ljudima koji su tužili, da to nije patriotski, da je to sramota i da se time ne pokazuje ljubav prema sopstvenoj državi. To govore oni koji su svojim neradom doprineli da dolazi do tužbi. Upravo sam ja koristio kapacitet i zamenika predsednika SOVCG a kasnije i kada sam postao predsednik, da u nekim situacijama zaustavimo pokretanje tužbi, kako bi pokušali u komunikaciji sa MO to rešiti vansudskim načinima. Naravno, nisu prihvatili, a epilog su bile tužbe koje su naravno izgubili pred sudovima. Da li je neko i iz strukture Zaštitnika imovinskih i pravnih interesa Crne Gore odgovarao zbog toga ? Odgovor – NIJE. Tada postaju krivi advokati koji zastupaju tužioce u tužbi protiv države. I tu počinje progon i moje supruge, koja gle čuda i sama poznaje veliki broj pripadnika Vojske jer je nekoliko godina radila u Komandi 2. Armije u Podgorici kao pravni referent. Lakše je ipak ministru i saradnicima da javnosti predstavljaju priču kako sam ja supruzi „nameštao“ sporove, što je notorna neistina i podmetačina. Upravo sam bio protivnik predloga bivšeg predsednika SOVCG da moja supruga, kao dobar i iskusan advokat, bude pravni zastupnik i saradnik SOVCG, jer bi to zaista bio sukob interesa, kao školski primer. Ali, što bi aktuelnu vlast tangirao takav školski primer, kada oni takvih primera imaju na sve strane u državnoj upravi. Da li je to uopšte nekome nepoznato. Ovde je samo posredi jedno jadno i nezakonito postupanje u smeru obračunavanja sa iskrenom sindikalnom borbom u sektoru odbrane, čija sam jedna od personifikacija i ja u najvećoj meri, sa jedne strane, i stravičan pritisak i uterivanje straha zaposlenima da nikada više ne traže ostvarenje svojih prava sudskim putem, sa druge strane. Taj metod je ustvari svo vreme prisutan, i dan danas se smišljeno radi od strane ministra i njegovih saradnika na uništenju SOVCG, što mu za sada i ide od ruke, jer ima raznorazne klovnove u uniformi, čije sam slike prikazao i na sednici GO USSCG, koji svesrdno i bezpogovorno izvršavaju SVE što im se daje kao zadatak, i posmatrajući patriotizam samo i kroz prizmu kako to čini aktuelna vlast – svi koji se suprotstvaljaju hijerarhiji su neprijatelji koji žele zlo Crnoj Gori, navodi se u pismu Zdravka Kasalice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)