PROMENE u ustavno-pravnoj strukturi federalne države otpočele su amandmanima iz 1967. i 1968. godine. Smatrajući da "fiksirana stvarnost", koju predviđa Ustav, više ne odgovara stvarnosti života u jugoslovenskoj zajednici, Veće naroda dalo je, 17. februara 1967, inicijativu za pokretanje postupka o ustavnim promenama.

Jugoslava Pravdic

02.09.2020. 14:15

Napisala sam da neću više komentarisati ništa ovdje. Ovo nije komentar. Ovo je opaska. Mislite li da bi bilo koji i kakav Ustav, ovim narodima na ovim prostorima ikad, ikad, bio po volji. Nisu Ustav i Zakoni problemi. Problem su vjekovne struje prodanih karaktera, nedostatak integriteta i, ta grupaška struja koja, u ovom slučaju, nikad nije odustala od monarhije. Sve vreme je rovarila svugde, i čekala da Tito ode. Kako bi izvela sve do kraja, neprestaje da blati one iste srbe koji su živote davali dok su oni bežali. I, sad mi oni, tumače politiku i dokumenta, naravno, kako njima ogovara. Oni su razbili SFRJ kao i ostale emigrantske mase kojima onaj sistem je više odgovarao, jer, su, ša kao i ovo od 1989. živeli na ledjima naroda, dok su oni išli u bucama, beogradska gospoda se kitila krznom i imanjima. Odakle? Pala je Srbija onog dana kada je Milunka Savić morala da čisti beogradskim damama kancelarije. Sramotno!

Ina

02.09.2020. 14:47

@Jugoslava Pravdic - Tačno. Ta drzava je bila sinteza teorije i prakse i u proces razvoja i u stalnom usavršavanju a covek je bio u središtu brige a ne novac. Ako to ne valja, sta valja? Pozivaju se neki sada na tradiciju a izbacuju iz nje partizane i antifašizam i socijalizam kao da su s Marsa pali i stekli mir i slobodu na Nedicevoj kvislinškoj sramoti. Nezahvalni su stekli i doktorate na najboljoj drzavi na svetu ikada igde. Nije im to dovoljno pa urušavaju vrednosnu vertikalu te drzave zamjenom teze sta su dobra a sta zla dela Tita i saradnika. Zloupotrebljavaju pristup informacijama pa ih deljaju po svom profilu mišljenja i liberalnim školama mišljenja bez uporišta u praksi. Zasto zabunu unose u glave mladih ljudi bez imalo brige o posledicama kakvo je okretanje mladih sektama i desnici? Hoce li oni umesto mladih da se bore protiv njih i fašizma? Nece, oni žive u svojim knjigama i realnosti koju su revizijom istorije uglancali. Vole da budu u pravu a ne da rade prave stvari a posle njih...koga briga ako bude i potop. Istorija ce suditi o svemu i o svima, ako je posle takvih revizija bude kojima se dobru Krešu krila.

Pedja

04.09.2020. 16:27

@Jugoslava Pravdic - Gospodjo Jugoslava, ako si uopste gospodja, zaboravila si da je Jugoslaviju stvorio srpski kralj, I da su je unidtili upravo komunisti, na celu sa ovom grupom koja je pisala ustav iz sedamdesetih. Ovo su predivni tekstovi, uvid u ono o cemu mi nismo bili adekvatno informisani. Sad kad ovo citam razumem da smo mi srbi iskoristeni od strane drugih nacija koje su oduvek zeljele da stvore svoje drzavice, I od strane izdajica, nesposobnih I ideoloski zadojenih srba, koji su se ulizivali Titu, Kardelju Pozdercu I ostalim prestavnicima malih naroda koji nam nikada nisu zeljeli dobro, a uz svesrdnu pomoc gubitnika is oba rata koji nam nikada nisu mogli oprostiti nas veliki udeo u njihovom propadanju. Ja stvarno u ovim tekstovima ne vidim monarhiste, i ne vidim srpski element koji razbija druge, nego vidim druge koji razbijaju drzavu koju su im stvorili Srbi. Gospodjo, i ja sam verovao Titu, bratstvu i jedinstvu, i da smo svi jedno, i nisam verovao svom dedi, kojeg su u godinama posle rata, nekoliko dana drzali u podrumu dopola punom vode, samo zato sto je rekao da komunisti nisu nista bolji od monarhista. Ali sad vidim da sam bio zaslepljen jer je istina bila sakrivena od nas. Pocnite da mislite svojom glavom i shvatite da smo prevarena generacija, i da su drugi ostvarili svoj stoljecni san, kako sami kazu, da bi stvorili drdzavu koju nikada nisu imali, jos od Kralja Borne, koji je uzgred takodje bio srbin.

Jugoslava Pravdic

11.09.2020. 09:35

@Pedja - @Pedja...Gospodine...Nije Jugoslaviju stvorio Kralj nego narod koji se borio. On je samo išao iza vojske u odstupnicu. Pa, posle rata, je sebi stvarao bogatstvo, a Milunku Savić je poslao u Vojvodinu na poljanu u staroj kući da stanuje. To joj je bila nagrada. I, drugu put, Jugoslaviju je odbranio narod, s Titom na čelu. Nije ostajao u zapećku iza vojske. Članova moje porodice su originalni izvori dokumenata, a bili su sve vreme u prvim linijama i prvog i drugog rata. Njima nisu potrebni doktorati da tumače stvarnost u kojoj su učestvovali. Srbi ne žive samo u Srbiji, žive diljem nekadašnje Jugoslavije i šire. Zaključak:Tito je, bez pristrasnosti, lider broj jedan 20-tog veka, dopadalo se to nekom ili ne. I, to rodjeni lider. Nije Ruzvelt, ni Čerčil, niti Staljin. Zašto? Zato što su oni imali ogromne države za sobom sa ogromnim sredstvima. Tito je imao narod uz sebe. Taj narod je ginuo da bi se danas, iz udobnih fotelja blatilo sve što je antifašističko i što je odbranilo zemlju od najvećeg zla nacizma, koji se vratio na velika vrata i, u zavijenoj formi, preko onih istih saradnika, gazi i ruši sve pred sobom. Ovo Vam je i odgovor zašto i ko je razbio SFRJ. I, nije samo SFRJ. Jedno je promeniti vladajuću partiju sa predsednikom, a drugo je rušiti, uništavati, rasprodavati sve iz perioda u kome je Tito stvarao sa svojim narodom. Ona njegova želja za lepim odijelom je u stvari reflekcija rodjenog lidera, samo on to nije tada shvatao. I, zaista ih je lepo nosio, i on i Jovanka bili su najlepši i najotmeniji par bilo koje države na planeti zemlji. Saosećam sa Vama u vezi Vašeg dede, budite sigurni. Moj deda je bio devet meseci u zatvoru kod pristalica monarhista. Želim Vam sve najbolje.

ANTE BAN

02.09.2020. 15:40

U 2 dana -DVAPUT- ista tema(o Ustavu 1974.g.) i njegovim posljedicama u! A- one su po srpskim publicistima za posljedicu imali rastakanje bivše SFRJ. Toga ovamo- u Hr-više nitko ne želi da se sjeća. No; Srbi se očito još teško mogu pomiriti sa gubitkom bivše SAFRJ, pa- jedino zato stalno žalovanje nad bivšom SFRJ! Sve faze bivše FNRJ i SFRJ sam proživio, postigao sve ciljeve(završio faks, ušao u SKJ i postao rukovodilac), pa vjerujem da mogu realno ocijeniti. Tito nam je ostavio mehanizme za kakvu-takvu političku ravnopravnost; ZAŠTO ste ih rušili?Željeli ste silom oružja preurediti SFRJ u Veliku Srbiju! I-tu je kraj bilo kakvim budućim asocijacijama! Za pravila u zajedničkoj kući odlučuju i drugi; posebno, ako je to tzv. "ravnopravna zajednica!" Rodbina iz Amerike mi je još davne- 1981.g. rekla-"sada ćete se vi medjusobno putući", prilikom posjete zavičaju svojih predaka. Djelovalo mi je nestvarno, ali- BILI SU U PRAVU! Bolje su poznavali našu stvarnost i prirodu, nego mi u Jugi!

Zadranin

03.09.2020. 13:21

@ANTE BAN - Prosto ne mogu a da ne odgovorim gospodinu Banu. Naravno da se u hrvatskoj više niko ne seća Jugoslavije jer je nikada iskreno nisu ni želeli. Uvek ste imali ''ziher'' poziciju, pa koja upali. U ww-1 bili ste zdušno uz kajzera, nadajući se da ćete dobiti poseban entitet, sa pravima koje je imala Ugarska, ali ste imali i nekakav Jugoslavenski odbor, za svaki slučaj, i u Kraljevinu SHS ste uleteli kada se K und K raspala, a Italijani krenuli da plene dalmatinsku obalu. U ww-2 ste bili još ''snalažljiviji'': tu ste imali opciju uz Kralja (ban Šubašić), opciju uz Tita (mada ste u partizane krenuli da prelećete iz domobrana tek po kapitulaciji Italije, kada su saveznici bili već prekoputa Jadrana) i, naravno, najzastupljeniju opciju uz Hitlera (vi znate koja je to ...). A ustvari, nikada vam nije bilo stalo do zajedničke države nego samo do sopstvene. Zajednička država je bila tu da vas spase od poraza, sankcija i ratnih odšteta, kada vam propadnu glavni izbori. I samo ste čekali priliku da Srbi najzad oslabe i da međunarodnopolitički izdejstvujete svoju arhe nakanu, i to vam se posrećilo posle pada Berlinskog zida, zahvaljujući zdušnoj pomoći Danke Dojčlanda, da se razbije zajednička država. A što se pitanja ravnopravnosti tiče, o njoj ste dovoljno vodili računa kada niste obezbedili autonomiju za Srbe u svojoj republici ali ste zdušno radili da se iste formiraju na teritoriji Srbije. na kraju se sa tim niste zadovoljili nego ste čim pre proterali te iste Srbe, da im se jednom ponovo ne pruži mogućnost da zatraže za sebe autonomiju! Na kraju i o zajedničkoj državi: nije ni nama, Srbima, ona bila po volji. Rano smo se uverili u neiskrenost namera lažne braće ali se više nije moglo nazad i da vidite, gospodine Ban, na kraju smo je zavoleli. Ja sam rođen u njoj i stekao fakultetsku diplomu u njoj, ali i prijatelje među Hrvatima (i ostalim tadašnjim sunarodnicima), voleo njenu Jadransku obalu i njenu slobodu. A rano sam saznao i sve njene zablude, pa mi je opet trebalo vremena da se osvestim od njih. Nisu nama, Srbima, gospodine Ban krivi ni Kardelj ni Bakarić, koji su napravili takav ustav samo da bi što više ubrzali kraj sfrj, krivi su nam naši, srpski političari koji su na njega pristali i podgrevali nam te zablude. Vama i vašim sunarodnicima, gospodine Ban želim svako dobro i želim da uživate u vašoj samostalnosti, koju ste toliko želeli i jedino u nju i verovali, a mom narodu želim da nikada više ne dođe u nepriliku da svoju slobodu mora da deli sa vašim narodom i da zavisi od ravnopravnosti koju neki novi vaš ''Jugoslaven'' treba da nam izmeri.

ANTE BAN

03.09.2020. 17:14

@Zadranin - ZADRANIN; VELEŠTOVANI; Očito su i Vama, kao uostalom i meni,- iz vremena bivše Juge ostale brojne uspomene, medju kojima ima i finih! Vama vjerojatno u artiljerijskom centru JNA, a meni medju vašim ljudima i krajevima, jer me životni poziv i sudbina poslala baš na istok bivše SFRJ. No; NE OBARATE mi-NIJEDAN NAVOD iz teksta, što pokazuje da se radi o iskrenom i objektivnom čovjeku. Ja Vama ne mogu; i zbog prostora, ali i zbog činjenice da su Vam navodi pretežno istiniti! Jasno; obojica ne navodimo svoje prljavo rublje; ipak-rekao bih da ga je više bilo sa Vaše strane. Ne možete na pragu 21.vijeka tražiti princip u SKJ-"1 član- 1 glas", kao što je radio GK SK Beograda! To nije ništa drugo, nego restauracija Prve Jugoslavije! Da o razaranju Vukovara, Siska, Zadra, Dubrovnika, itd. i izgonu civila i ne govorim! Takodjer; NASILNO UKIDANJE autonomije pokrajina, koje ste pod nacionalističkim zanosom napravili, po analogiji- i pravnoj, i političkoj,-obvezivalo je i ukidanje članova Predsjedništva iz Vojvodine i Kosova u Predsjedništvu SFRJ! Tu se vidi vaša dvoličnost; trebali su vam za preglasavanje! Danas žalite, jer-objektivno; prošli ste slabije od očekivanja! Ova polemika je tipična hr-sr polemika; svodi se-nažalost- na to tko je koga u 70-tak godina više nasamario(nažalost)! Volio bih nakon 30 godina doći u Srbiju, zaviriti u staze moje mladosti, Očekujem akademsku polemiku i o drugim temama, a sada- MOLBA adminu- da mi tekst objavi; VOLIM iskrene ljude! POZDRAV sa Jadrana!

gedža

17.04.2021. 14:48

@ANTE BAN - ВРХОВНИ ШТАБ lyrocaasnje OPE GLAVNOM STABU NOV I PO SRBIJE 2868 APXABA Kada budemo usli u Srbiju, postrijeljati cemo sve kulake i domacine, a narocito sve industrijaljce. Imovinu velikosrpske burzoazije, poglavito industrijske objekte i tvornice, cemo prenijeti u Hrvatsku i Sloveniju. Narijedjujen osobito strogo ponasanje prema srpskom narodu, koji je, a vise navrata pokazao neposluh i odanost monar hiji, koju mi zelimo iskorijeniti. Posebno skrecem paznju drugovima iz PO Srbije da djeluju ostro i bez sentimenata prema svojim rodjacima i prijateljima, jer je opei cilj iznad svih nasihemocija. Dapace, drugovi iz PO Srbije moraju pokazati vecu strogost od drugih. Prema pripadnicima JVuO i cetnickim jedinicama ne pokazivati nikakvu milost. Sart fasizau - Sloboda narodu! Vrhovni komandant,

Smisljeno i osmisljeno

02.09.2020. 17:37

Tamburajte i filozofirajte koliko god hocete.Tito i Kardelj su svesno i planski rasturili Srbiju na pokrajine.Sto je Srbija slabija Jugoslavija je jaca.Daleko vise ima cinjenica da je po istom principu Hrvatska podeljena na Dubrovacku,Istarsku,Krajinsku i Dalmatinsku pokrajinu.Kosovo je bez sumnje Titov patent.

Srbin

04.09.2020. 19:43

Ako ste pustili komentar onom Anti-Banu valjda ce te i meni------• СИНУ ТИСУЋЉЕТНЕ КУЛТУРЕ Ти не знаде мрети крај сломљеног мача, На пољима родним, бранећи их часно Китио си цвећеm сваког освајача, Певајућ' му химне, бестидно и гласно. Слободу си вечно, закржљала расо, Чек'о да донесу туђи бајонети, По горама својим туђа стада пас'о, Јер достојно не знаш за слободу мрети. Покажи ми редом Витезе твог рода, Што балчаком с руку сломише ти ланце, Где је Карађорђе твојега народа, Покажи ми твоје термопилске кланце. С туђинском си камом пузио по блату, С крволоштвом звера, погане хијене, Да би мучки удар с леђа дао Брату, И убио пород у утроби жене. Још безбројна гробља затравио ниси, А крваву каму у недрима скриваш, Са вешала старих нови коноп виси, У сумраку ума новог газду сниваш. Бранио си земљу од нејачи наше, Из колевке пио крв невине деце, Под знамење срама уз име усташе, Ставио си Христа, Слободу и Свеце. У безумљу гледаш ко ће нове каме, Оштрије и љуће опет да ти скује, Чију ли ћеш пушку обесит' о раме, Ко најбоље уме да ти командује. ЈОВАН ДУЧИЋ: