BAJDENOV CILJ - SRBIJA MORA DA PRIZNA KOSOVO: Član štaba kandidata demokrata otkrio šta će se desiti u slučaju pobede na izborima

D. R. Đ. - D. D. S.

30. 10. 2020. u 09:00

OBOSTRANO priznavanje Srbije i "Kosova" biće krajnji cilj dijaloga ukoliko na američkim predsedničkim izborima pobedi kandidat demokrata Džozef Bajden.

БАЈДЕНОВ ЦИЉ - СРБИЈА МОРА ДА ПРИЗНА КОСОВО: Члан штаба кандидата демократа открио шта ће се десити у случају победе на изборима

Ilustracija - Foto AP

Takođe, nastojaće se da pregovarački proces koji su predvodile SAD pod Donaldom Trampom i čiji je glavni akter bio Ričard Grenel, postane deo jedinstvenog dijaloga u kojem posreduje Evropska unija.

Ovakvo viđenje pregovaračkog procesa Beograda i Prištine ima Majkl Karpenter, direktor američkog Pen Bajden centra i savetnik u izbornom štabu demokrata.

- Od Bajdenove administracije očekivao bih mnogo aktivnije učešće sa EU, da sednu zajedno za sto i da nemamo dva procesa, nego jedinstveni dijalog Srbije i Kosova, uz EU i SAD. Mislim da će to najverovatnije dovesti do najvećeg uspeha u budućnosti - naveo je Karpenter za TV Prva.

Spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović kaže, za "Novosti", da je poznato da bi Bajdenov ulazak u Belu kuću doveo do intenzivnije koordinacije između Vašingtona i Berlina po brojnim pitanjima, uključujući i usaglašavanje politika prema Zapadnom Balkanu:

- To bi najverovatnije značilo da će Bajdenova administracija EU prepustiti vodeću ulogu u procesu dijaloga. Imajući u vidu prilično rigidne stavove Berlina, kojima se ne ostavlja prostor za suštinski kompromis, takvo povlačenje Vašingtona u drugi plan bi svakako bilo manje povoljna opcija za srpsku stranu.

U slučaju da se Tramp izbori za drugi mandat, za očekivati je, kaže Starović, da će odnosi SAD sa centralnom državom EU biti opterećeni sve kompleksnijim izazovima i izvesno je da bi dve prestonice sprovodile svoje inicijative ne vodeći brigu o koordinaciji delovanja, pa čak možda i uz težnju da se osujeti svaka mogućnost da rivalska sila zabeleži uspeh u vidu pronalaženja rešenja za kosmetsko pitanje pod njenim okriljem.

Inače, u finišu predsedničke kampanje u SAD, oba kandidata se nadmeću za glasove kako srpske, tako i albanske dijaspore. Tako je u sredu bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt govorila na jednoj onlajn konferenciji čiji je moderator bio albanski lobista kongresmen Eliot Engel.

- Kampanja koju je vodio Klinton bila je uspešna. Bajden je mobilisao zemlje u NATO kampanji - rekla je Olbrajtova, govoreći o 1999, kada je bombardovana SRJ, poručujući da su "američke patriote pravi prijatelji Albanaca".

Na drugoj strani, Trampov izaslanik za dijalog Ričard Grenel u nedelju će se u Pitsburgu, u američkoj državi Pensilvaniji, treći put sastati sa pripadnicima srpske zajednice u SAD, samo dva dana uoči glasanja za šefa Bele kuće.

Grenel i republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson pozvali su u nedelju Srbe u Milvokiju da glasaju za Trampa, ali je Grenel prethodno u video-poruci pozvao i Albance koji žive u SAD da ponovo izaberu kandidata republikanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)