POZIVAJU NATO DA IH BRANI OD VUČIĆA: Lideri u Prištini i Tirani groteskno reagovali na poruku mira i paralelu sa Karabahom

D. MILINKOVIĆ

14. 11. 2020. u 09:00

BEOGRAD očekuje da Brisel urgentno reaguje na poslednje provokacije albanskih lidera na Kosovu, koji ne samo da čine sve da se dijalog ne nastavi u skorije vreme, nego za zastoj u razgovorima pokušavaju da optuže srpsku stranu, pa čak prete i intervencijom NATO.

ПОЗИВАЈУ НАТО ДА ИХ БРАНИ ОД ВУЧИЋА: Лидери у Приштини и Тирани гротескно реаговали на поруку мира и паралелу са Карабахом

Sedište NATO u Briselu

Kako nam je rečeno u vrhu vlasti, naša strana neće nasedati na provokacije, a na specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku, koji inače iznosi ambiciozne planove o ubrzanju pregovora, sada je da izvrši pritisak na albanske vlasti u pokrajini da prestanu sa opstrukcijama i pretnjama, kako bi se zakazao termin novog susreta dveju delegacija u Briselu.

Jer, u ovoj novoj igri Prištine, na meti se ponovo našao predsednik Srbija Aleksandar Vučić. Naime, u Vučićevim rečima, kojima još jednom poziva na mir i rešavanje svih otvorenih pitanja pod pokroviteljstvom EU, upozoravajući da je sukob u Nagornom Karabahu pokazao kakve opasnosti nosi zamrznuti konflikt - albanskim liderima u Prištini i Tirani paradoksalno se "priviđa" rat, pa su, brže-bolje, horski pozvali međunarodnu zajednicu, ali i NATO da reaguje.

Jedan za drugim optužbe na račun Vučića izneli su premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti, predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani, a zatim i albanski premijer Edi Rama.

Predsednik Vučić u petak je poručio političarima u Prištini da Srbija nije njihov neprijatelj, već da u Beogradu imaju sagovornika koji želi razgovor i mir, ali pod uslovom da Srbija ne bude ponižena:

- Ako neko moje pozive da izbegnemo zamrznuti konflikt i da dođemo do mira i kompromisnog rešenja pokušava da falsifikuje i time manipuliše, onda je jasna dubina krize u Prištini i težina pozicije Srbije. I albanski političari su me dobro čuli i razumeli, ali imaju svoje razloge zašto nešto moraju da prenesu na drugačiji način. Iz Prištine ovako reaguju jer traže način da urade bilo šta protiv Srbije. Srpsko rukovodstvo neće im dati povoda za to. Oni se ponašaju kao da su u ratu, kao da svakog dana moraju nešto loše da kažu o nama, i to više govori o njima nego o nama. Oni imaju unutrašnjih problema, pa to moraju da izmišljaju. Moja izjava je bila jasna i precizna, govorio sam o potrebi da izbegnemo politiku zamrznutog konflikta i rekao da je i Nagorno Karabah bio zamrznuti konflikt, pa je odjednom odmrznut.

Na poslednje poteze političara iz Prištine osvrnuo se i šef srpskog parlamenta Ivica Dačić, koji je rekao da se, dok ceo svet govori o suđenju u Hagu i zločinima tzv. OVK, kosovski zvaničnici trude da svim silama iznose laži o Srbiji i Vučiću:

- Tako i sada gnusno lažu o tome da Vučić preti novim ratovima. Upravo je suprotno, Vučić je pričao o potrebi da se radi na rešavanju problema na KiM, a ne da ostane zamrznuti konflikt koji bi ostao večita pretnja.

Nemanja Starović, iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da odlazak predsedničke administracije Donalda Trampa, jedine u poslednjih 20 godina koja je od Prištine zahtevala barem približno iste standarde ponašanja kao od Beograda, i bila spremna da pribegne poslovičnom američkom štapu kada bi Albanci posegli za anticivilizacijskim merama, mogao bi u Prištini stvoriti svest o tome da im je ponovo sve dozvoljeno, odnosno da im umesto dijaloga više odgovara sukob sa zvaničnim Beogradom, u kojem će se SAD automatski svrstati na njihovu stranu po obrascu utvrđenom devedesetih godina prošlog veka.

- Očekujem povišenu retoriku, pa možda i iniciranje nestabilnosti kako bi se homogenizovala duboko podeljena albanska javnost na prostoru KiM, a onaj većinski deo političke scene u Prištini koji je iznikao iz terorističke OVK time izašao iz političke defanzive u koju je uveden potvrđivanjem optužnica za ratne zločine protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija - kaže Starović.

DIJALOG PRED ZASTOJEM

KAKO sada stvari stoje, teško da će dijalog Beograda i Prištine u Briselu biti nastavljen pre sredine januara sledeće godine. Nakon odlaska vodeće četvorke tzv. OVK u Hag - Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija - gde će im se suditi za stravične zločine počinje na KiM, ali i na severu Albanije, iz Prištine svakodnevno pozivaju na obustavu dijaloga. To su tražili Ramuš Haradinaj, Seljim Seljimi, ali i Vjosa Osmani, koja je to kasnije demantovala. A ukoliko Hotijeva vlada padne, što je sve realniji rasplet političke krize u Prištini, ponovo sledi višemesečni zastoj u razgovorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!