"VELIKA ALBANIJA" NOVI NIVO PRITISKA: Zapad "vadi iz rukava" još jedan trik kako bi se iznudio "pečat" Beograda na nezavisnost KiM

D. R. Đ.

26. 01. 2021. u 09:46

ZASTRAŠIVANjE Srbije realizacijom projekta "velike Albanije" ne samo od političara sa KiM, već i od nekih stranih zemalja, biće prelazak na novi nivo pritisaka na Beograd kako bi priznao lažnu državu, ali malo je verovatno da bi Zapad dozvolio da dođe do takve promene granica u ovom regionu i da se tzv. Kosovo i Albanija zaista ujedine.

ВЕЛИКА АЛБАНИЈА НОВИ НИВО ПРИТИСКА: Запад вади из рукава још један трик како би се изнудио печат Београда на независност КиМ

Haradinaj i Rama ne kriju planove

Ovako sagovornici "Novosti" komentarišu scenario o kojem je govorio predsednik Aleksandar Vučić, po kom bi se Srbija vrlo brzo, posle izbora za parlament u Prištini, našla pred ucenom da prizna svoju južnu pokrajinu za državu ili bi se u suprotnom obistinila "velika Albanija".

Bivši ambasador u Beču i Berlinu Milovan Božinović kaže za "Novosti" da se deo Evrope koji se zalaže za to da Srbija prizna Kosovo oseća ojačano izborom Bajdena za predsednika SAD i da sada traži nova sredstva pritisaka da se taj cilj postigne:

- Neće oni doći u Beograd i otvoreno izneti svoja uslovljavanja, već će sve umotati u oblik "prijateljskog saveta" kojim bi nam se skrenula pažnja da je "velika Albanija" moguća. Reći će da oni ne mogu da joj se suprotstave, što znači da "neće".

Kako se u vodećim zemljama EU promena granica na Balkanu smatra opasnim fitiljem, pitanje je da li samoj EU odgovara iscrtavanje "velike Albanije", koje ne bi uzdrmalo samo Srbiju, već i druge države u regionu i zbog čega bi, onda, pribegavali takvoj strategiji?

Božinović kaže da EU ne bi dopustila da se nekakva "zajednica" Kosova i Albanije zove "velika Albanija", jer to ne bi bio prst u oko samo Srbiji, ali da nije isključena integracija Prištine i Tirane do te mere, da bi to defakto bila jedna država. Uz to, kako smatra, Beogradu bi se ponudila šargarepa u vidu, recimo, bržeg integrisanja Srbije u EU i zajedničkih projekata.

Dopuštanje realizacije projekta "velike Albanije", prema mišljenju bivšeg ministra spoljnih poslova Vladislava Jovanovića, bilo bi otvaranje Pandorine kutije za zapadne zemlje koje teže rascepkanosti Balkana:

- Ako bi oni otvoreno podržali fuziju "Kosova" i Albanije, onda bi to značio preokret u prilazu Zapadnom Balkanu. Zato mislim da će se idejom "velike Albanije" samo igrati tako da se Srbija uznemiri ili zaplaši, sa namerom da u toj brizi bude nepažljiva prema samoj sebi. Jer, kada bi se to ujedinjenje dozvolilo, usledili bi slični zahtevi iz Republike Srpske, od muslimana iz Crne Gore i Srbije koji bi možda hteli da se ujedine sa muslimanima u BiH i slično. Mislim da Zapad još nije spreman da se Balkan prekomponuje po nacionalnom principu.

TRI PUTA DO KOMPROMISA

MEĐUNARODNA krizna (MK) grupa smatra da postoje tri mogućnosti za postizanje kompromisa između Beograda i Prištine. U njenom izveštaju o nastavku dijaloga navedeno je da se prva opcija zasniva na "nagrađivanju" Srbije, koja bi dobila donatorsku podršku za razvoj i članstvo u EU, kao nagradu za priznavanje nezavisnosti Kosova. Druga varijanta je da Srbija prizna Kosovo u zamenu za stvaranje novih autonomnih zona za kosovske Srbe i Albance u Srbiji, a treća je razmena teritorija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!