STANODAVCU NAPRAVILA PAKAO OD ŽIVOTA: Vlasnica doma za stare "Olga 1" iselila se iz jednog i otvorila drugi dom - ostao milionski dug (FOTO)

J.Ž.S.

10. 02. 2023. u 15:20

NI posle više od godinu dana otkad su iselili vlasnicu privatnog doma za stare "Olga 1" Jasminu Orlović iz svoje kuće u Ulici Miće Radaković u Zemunu, porodica Ranke Ćuk, čiji je otac vlasnik objekta u kome je bio dom za stare, ne može da se izbori sa basnoslovnim računima koje je vlasnica ustanove ostavila.

СТАНОДАВЦУ НАПРАВИЛА ПАКАО ОД ЖИВОТА: Власница дома за старе Олга 1 иселила се из једног и отворила други дом - остао милионски дуг (ФОТО)

Dom za stare "Olga jedan"

Samo je za struju ostao dug od 870.000 dinara, više stotina hiljada dinara za druge komunalne troškove, a zakup nije plaćala od 2020. Ranka Ćuk navodi da je objekat potpuno uništen i da bez renoviranja nije za upotrebu. Dom je, tvrdi ona, nastavio da radi na drugoj lokaciji, pod drugim nazivom firme, jer je od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobila novu licencu za rad, bez obzira na više od 10 upozorenja o različitim prekršajima na koje je porodica bezuspešno skretala pažnju.

- Pored toga, moja porodica je pred brojnim sudskim procesima i pitanje je da li će moji roditelji i doživeti njihov završetak s obzirom na narušeno zdravlje od stresa koji su preživeli zbog ove situacije. Odgovor koji smo non-stop dobijali od inspektora je da navodno ništa od ovih naših problema nije u njihovoj nadležnosti - kaže Ćuk.

ZA RAČUNE ODGOVORAN SUD

Što se tiče neplaćenih računa za struju, komunalije i zakup, u Ministarstvu za rad naglašavaju da je ugovor o zakupu pravni odnos između dve ugovorne strane, zakupodavca i zakupca. U slučaju spora oko neispunjenja ugovornih obaveza nadležan je odgovarajući osnovni sud, a ne Odeljenje za inspekcijski nadzor pri ovom ministarstvu.

Ukoliko je to i tačno, navodi ona, onda je sistem po kome se izdaju licence i radi inspekcijski nadzor kontrole nad poslovanjem domova za stare pun mana i nepravilnosti.

- Kako je moguće da zaposleni u domu nisu prijavljeni i da se na njihove zarade ne plaćaju porezi i doprinosi, a da Ministarstvo rada ne odreaguje i ne proveri taj podatak? Vlasnica doma svaki mesec naplaćuje svoje usluge, ali zato ne i račune za struju i komunalije i samim tim stavlja u opasnost korisnike doma od kojih uzima novac od isključivanja struje i vode, što se ovde i desilo - kaže naša sagovornica.

U Ministarstvu za rad tvrde da je rešenjem od 14. maja 2021. utvrđeno da je privredno društvo "Dom Doroti" na Paliluli, koje zastupa Jasmina Orlović, ispunilo uslove i standarde za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih u objektu u Ulici osma Sutjeska. Navedeni dom je dobio ograničenu licencu na pet godina.

- Direktor doma, odnosno odgovorno lice, dostavilo je nadležnom ministarstvu dokaze propisane Pravilnikom o licenciranju organizacija socijalne zaštite, a koji se odnose na to da se protiv direktora, odnosno zakonskog zastupnika organizacije ne vodi krivični postupak, kao i da nije pravnosnažno osuđivana za krivična dela navedena u Pravilniku, i da protiv iste nije izrečena pravosnažna mera zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti, koja je bila predmet zahteva za licenciranje - navode u Ministarstvu za rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja