MOSKVA SLAVI: Spektakl u glavnom gradu Rusije (VIDEO)

Tanjug

09. 05. 2024. u 23:21

U MOSKVI je upriličen svečani vatromet povodom obeležavanja Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu pre 79 godina, prenosi RIA Novosti.

МОСКВА СЛАВИ: Спектакл у главном граду Русије (ВИДЕО)

Foto: Printksrin

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ispaljeno 30 plotuna svečanog artiljerijskog pozdrava u roku od 10 minuta, a moskovsko nebo ukrasilo je više od 9.000 vatrometa raznih boja. Napominje se da je vatromet ispaljen iz 72 specijalna lansera kalibra između 105 i 310 milimetara, a pratilo je 30 hitaca iz osamnaest 76-milimetarskih artiljerijskih topova ZiS-3 iz Drugog svetskog rata.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u nizu zemalja u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još pružali otpor još neko vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...