KRISTIJAN "DOVEO" INSPEKCIJU U ŠKOLU: Snimanje spota u OŠ "Đura Jakšić" izazvalo buru negodovanja u javnosti

B.Borisavljević

21. 04. 2023. u 12:33

U OSNOVNOJ školi "Đura Jakšić" na Kanarevom brdu izbio je skandal, kada su roditelji saznali da je u školi sniman spot grupe "Crni Cerak", u kome je glavni glumac u ulozi "omiljenog profesora" bio Kristijan Golubović

КРИСТИЈАН ДОВЕО ИНСПЕКЦИЈУ У ШКОЛУ: Снимање спота у ОШ Ђура Јакшић изазвало буру негодовања у јавности

Foto: Privatna arhiva

 Da je jedna od učionica postala "studio" roditelji su saznali kada su im se deca "pohvalila" slikama i autogramima. Ogorčeni onim što se desilo oni su sinoć organizovali protest.

Nakon saznanja da je u školi sniman sporan spot, Ministarstvo prosvete je zatražilo od prosvetne inspekcije da hitno izvrši nadzor u OŠ "Đura Jakšić".

- Iako organi škole imaju pravo da autonomno donose odluke o korišćenju školskog prostora, Ministarstvo prosvete osuđuje svaku zloupotrebu školskog prostora, jer je škola mesto gde se stiču znanja i uči o društvenim vrednostima - navodi se u saopštenju. - Učionica nije mesto gde se koristi neprimeren rečnik i omalovažavanje. Škole i sve aktivnosti koje škole realizuju u okviru obrazovno-vaspitnog procesa i vannastavnih aktivnosti su dužne da neguju i razvijaju vrednosti poštovanja, tolerancije, empatije, nenasilne komunikacije.

CRNI CERAK

 Kristijan nije bio na predavanju ili u poseti školi kako navodite. Učionica je bila isključivo lokacija za snimanje, sa akterima koji nisu iz te škole i koji su za to dobili dozvole roditelja. Snimanje je sprovedeno za vreme nastave, najsuptilnije što smo mogli, bez prethodnog najavljivanja u javnosti. Hvala što brinete za decu - naveli su na svom instagram-profilu članovi grupe "Crni Cerak"

Golubović se, inače, pojavljuje kao profesor za katedrom. Đaci u klupama obučeni u crne majice uzvikuju rečenice iz klipova čiji je on glavni akter.

U pismenoj izjavi, direktorka škole Tamara Jelić je navela da je dobila poziv od javne ličnosti, koja potiče iz umetničke porodice intelektualaca, da omogući da grupa mladih muzičara snimi spot u učionici. Ona je istakla da ni ona, niti ta poznata ličnost nisu znale ko će se pojaviti u spotu.

- Prihvatila sam, pogotovo zato što je naglašeno da se bave ukazivanjem na potrebu da se spreči devijantno ponašanje mladih sa temom koja bi bila uperena protiv nasilja u školama. Moj uslov je bio da se snima za vreme vaskršnjeg raspusta - piše u izjavi. - Iz tehničkih razloga morali su da pomere, pa sam predložila novi termin 19. april, kada na spratu nema učenika, kako ne bi došlo do ometanja nastave. Napominjem da su ovi momci u školi sve vreme bili tihi i pristojni i da, ni na koji način nisu uznemirili nikoga od zaposlenih i decu u školi. Snimili su nekoliko scena i otišli.

PORUKA "GLUMCA"

POVODOM ovog slučaja oglasio se i Kristijan Golubović, koji je naveo da je već sarađivao sa grupom i da je reč o poslu.

- Kada sam stigao na Kanarevo brdo, klinci su se okupili oko mene, slikali se, tražili autograme, bila je to baš opšta pometnja - kaže Golubović. - Trebalo je samo da pitam učenike ko je "Crni Cerak" i da oni ustanu, počnu na đuskaju, igraju, luduju i tako to. Postoji mnogo razloga zašto Kristijan treba da bude u školi. Da deci kaže da se ne drogiraju, ne piju, ne puše, da uče školu i dobiju diplomu, da budu totalno drugačiji nego mi, koji smo kao klinci zapostavili školu zbog mangupiranja.

Iako su roditelji podigli buru u javnosti, i među njima ima podeljenih mišljenja. Jedna od majki koja se javila našoj redakciji kaže da ju je dete koje pohađa četvrti razred zamolilo da ostane posle škole, kako bi "uzeo autogram od članova grupe". Kada je saznala da je u školi bio i poznati "žestok momak" veoma se uznemirila.

- Ispričao mi je da se dok su članovi grupe davali autograme u jednom trenutku pojavio Kristijan Golubović i svi su krenuli ka njemu - kaže ona. - Razgovarala sam sa detetom dva sata. On je mali i ne zna po čemu su neke osobe poznate. Počeo je da plače i da mi objašnjava kako je to "kul" i da ne može da se izdvaja od ostalih drugara.

Međutim, ima i onih koji smatraju da je licemerno što su pojedini roditelji napravili haos u javnosti zato što je osobi, koja ima svoju emisiju i stalno se pojavljuje u javnosti, dozvoljeno da uđe u učionicu i snimi spot.

- Ti isti roditelji dozvoljavaju svojoj deci da slušaju muziku koja promoviše nasilje, alkohol i drogu, prate Kristijana na mrežama i gledaju na televiziji - kaže jedan od očeva. - Svedoci smo gotovo svakodnevnog nasilja koje se događa u školama nad vršnjacima, profesorima, a sada je kao "skandalozno" što je Kristijan Golubović snimao spot u školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata