MEMORIJAL BORCIMA NOR JE POSLE OBNOVE PONOVO VRAĆEN NA PLATO U SURČINU: Spomenik kod Zadružnog doma

Š.M.

05. 05. 2023. u 18:14

SPOMENIK borcima Srema u Narodnooslobodilačkom ratu, koji je bio postavljen u centru Surčina ispred tadašnjeg Zadružnog doma 1953. godine i tu stajao skoro 60 godina, ponovo je posle rekonstrukcije javnog prostora vraćen na staru lokaciju.

МЕМОРИЈАЛ БОРЦИМА НОР ЈЕ ПОСЛЕ ОБНОВЕ ПОНОВО ВРАЋЕН НА ПЛАТО У СУРЧИНУ: Споменик код Задружног дома

Go Surčin

Spomen-obeležje borca sa puškom izliveno u bronzi izradio je vajar Nebojša Mitrić (1931-1989), jedan od najpoznatijih srpskih umetnika. Uz spomenik je stajala i ploča sa imenima boraca i žrtava Prvog i Drugog svetskog rata i onih od 1990. do 1999. godine. Za generacije Surčinaca rođene posle pedesetih godina prošlog veka spomenik je bio orijentir, mesto sastajanja i okupljanja. Sve do 1. jula 2012. godine, kada je bez ikakvih odobrenja i saglasnosti monument premešten u Bojčinsku šumu u Progaru. Tada je porušeno mermerno postolje na kojem je više od pola veka stajao. Cilj premeštanja spomenika borcima Srema ostao je nejasan do danas. Pre devet godina spomenik je vraćen u Surčin, ali ne na svoje mesto već na neodgovarajuće, u park preko puta opštine.

Ceneći vrednosti koje predstavljaju istorijski spomenici, opština Surčin je spomenik, posle rekonstrukcije centralnog trga, vratila na svoju istorijsku poziciju, na plato gde se nalazila više od šest decenija.

 

Uređenje prostora

OPŠTINA Surčin prethodne dve godine uredila je nekoliko trgova u svojim naseljima. Nove javne prostore dobili su Dobanovci, Boljevci i Petrovčić, a uređenje centralnog trga počelo je u februaru. Zajedno sa rekonstrucijom ovog prostora urađena je i ulica Zorana Đinđića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024