OBROCI ČEKAJU MALIŠANE: Posle kraće pauze u PU "Dečiji dani" u Starom gradu

B.Borisavljević

19. 05. 2023. u 11:15

DECA sa alergijama na hranu i drugim zdravstvenim problemima u ishrani, koji idu u PU "Dečji dani" na Starom gradu će, posle dve nedelje pauze, od ponedeljaka će ponovo imati obroke u vrtiću

ОБРОЦИ ЧЕКАЈУ МАЛИШАНЕ: После краће паузе у ПУ Дечији дани у Старом граду

Foto D. Dozet

Uprava ove predškolske ustanove je uspela da reši problem nedostatka kuvara i servirki, tako da roditelji više neće morati da im donose hranu za oko 80 mališana.

Problem sa manjkom ovog kadra, prisutan je nekoliko godina unazad, a osnovni razlog je plata koja je u iznosu minimalne zarade. Iako na birou ima nezaposlenih kuvara i konobara, u predškolskim ustanovama muku muče za zapošljavanjem kadra.
Tokom trajanja privremene obustave pripreme posebnih obroka, dijetetičari i nutricionisti brinu o obrocima sve dece u vrtićima, kao i o obrocima koje roditelji donose za decu sa alergijama ili poremećajima u ishrani.

Naslov

 OD  DORUČKA DO UŽINE


Više od 130.000 obroka U beogradskim vrtićima prosečna godišnja dolaznost dece u normalnim okolnostima je oko 60 odsto što znači da se prosečno dnevno pripremi 137.336 obroka (doručak, užina, ručak, voćna užina) za 34.334 dece. O nabavci hrane, pripremi i osmišljavanju i distribuciji obroka za decu brine se oko 870 zaposlenih nutricionista, kuvara, šefova kuhinja, pekara, servirki, nabavljača, magacionera...

U prestonici ima 17 predškolskih ustanova sa 314 objekata - vrtića u koje ide oko 60.000 dece. Obroci se pripremaju u ukupno 46 kuhinja, 31 centralnoj i 15 samostalnih. Za sve državne beogradske vrtiće organizovana je priprema hrane unutar sistema predškolskih ustanova, bez zavisnosti od spoljnih dobavljača, odnosno, niko ne koristi usluge keteringa i slično.

Ishrana dece u predškolskim ustanovama grada Beograda, je raznovrsna je i uključuje više od 140 namirnica isključivo prve ili A klase. U nedeljnom jelovniku su zastupljene sve vrste mesa (juneće, svinjsko, pileće, riba), zastupljenost povrća i svežeg voća je raznovrsna, a sve radi što kvalitenije i pravilne ishrane dece. Obroci se spremaju u skladu sa važećim "Pravilnikom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane dece u predškolskoj ustanovi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)