VOZE I POSLE 50 GODINA: Mnogi beogradski liftovi funkcionišu i duže od "radnog veka"

A. Z. K.

20. 11. 2023. u 23:15

PROSEČAN vek beogradskih liftova u višespratnicama je 50 godina, a kada su postavljani u planu je bilo da služe 25 godina.

ВОЗЕ И ПОСЛЕ 50 ГОДИНА: Многи београдски лифтови функционишу и дуже од радног века

Foto Pixabay free images

Iskusni majstori JP "Gradsko stambeno" godinama se trude da elevatore održavaju u životu i produže im radni vek. Međutim, svakodnevno ovo preduzeće dobije između 20 i 30 prijava kvarova.

Četvrtina veka predviđen je evropski i svetski prosek za rad liftova. U našem gradu prosečna starost je između 40 i 50 godina, ne manjka ni "veterana" koju su ušli u šestu i sedmu deceniju. U pojedinim zgradama skrivaju se čak i konstrukcije koje su napravljene tokom tridesetih godina prošlog veka.

Otplata do 60 rata

U JP "Gradsko stambeno" apeluju na stambene zajednice da zamene svoje liftove kako bi građani bili još bezbedniji.

- Otplata do 60 rata koju ne daje niko u regionu, stručni nadzor, garancija i plaćanje preko objedinjenih uplatnica "Info stana" su ponuda koja se treba iskoristiti da se vozimo novim i bezbednijim liftovima - poručuju u ovom preduzeću.

Kako su za Tanjug rekli u JP "Gradsko stambeno", i pored starosti opreme, Beograđani su u prilici da se ipak sigurno voze elevatorima u svojim zgradama. Iskusni majstori ulažu sve napore kako bi lifotovi bili bezbedni i finkcionalni iako su mnogi od njih odavno bili zreli za zamenu i remont.

- U našem sistemu ima oko 6.300 liftova. Naravno, konstanto zgrade izlaze, ali više njih ulazi u naš sistem - rekli su u JP "Gradsko stambeno". - Dnevni prosek prijava kvarova je između 20 i 30. U slučajevima kada se dogode vremenske nepogode voda ulazi u liftove i tada ima više prijava, dok je tokom leta manji broj kvarova.

Beograđani su u prilici da preko ovog preduzeća nabave novi lift koji bi stambena zajednica otplaćivala u ratama. Iako godišnje upute više stotina ponuda tek se nekoliko desetina zajednica odluči da uloži novac u novi elevator.

- Liftovi su sve stariji iako se mi trudimo da ostanu funkcionalni međutim, neophodno je da se stari liftovi zamene novim - govore u "Stambenom". - Teško je precizirati cene remonta ili zamena liftova jer one zavise od nekoliko faktora, ali to je obično nekoliko miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave