SRCA PUNA LJUBAVI, RUKE PUNE DAROVA: Đaci Medicinske škole "Beograd" obradovali mališane u Prihvatilištu za decu

B. Borisavljević

30. 12. 2023. u 08:00

NISTE živeli sve dok ne učinite nešto za nekoga ko vam se neće nikada odužiti, napisano je davno. Učenici Medicinske škole "Beograd" su, po ko zna koji put, pokazali su koliko imaju veliko srce da pomognu drugima. Mališane smeštene u Prihvatilištu za decu na Zvezdari obradovali su novogodišnjim paketićima i pesmom školskog hora.

СРЦА ПУНА ЉУБАВИ, РУКЕ ПУНЕ ДАРОВА: Ђаци Медицинске школе Београд обрадовали малишане у Прихватилишту за децу

Foto: I. Marinković

Srednjoškolci su pokazali da se dobro može videti samo srcem i da je ono najbitnije sakriveno u oku. Pri susretu sa decom, koju su oni najbliži "zaboravili", a prihvatilište i vaspitači pružili ljubav i topli dom, njihova iskrena emocija se osetila u vazduhu. Kada su krenuli prvi taktovi himne prihvatilišta, devojčice u horu nisu mogle zadržati suze.

- Ti i ja smo istih godina, u školu idemo i ti i ja. Jedino postoji razlika, ti kući ideš u zagraljaj. Ja sam dete kojem malo treba sanjam jedan mali san, da pobedimo zajedno svaki novi dan - pevale su zajedno sa svojim malim drugarima. Pevale i plakale. Oni najmlađi, poleteli su u naručje devojčicama. Usledili su zagrljaji, poljupci, suze, smeh...

Kada se pojavio Deda Mraz sa paketićima, mališani su ga "opkolili". Znatiželjni da što pre otvore svoj poklon i vide šta su dobili.

LIČNA KARTA

Prihvatilište za decu Beograda u okviru usluge prihvatilišta, obezbeđuje privremeno i celovito zbrinjavanje i smeštaj dece i mladih oba pola, uzrasta od 7 do 18 godina, iz Beograda, kao i dece iz cele Srbije koja se nađu na teritoriji prestonice.

Decu upućuju nadležni centri za socijalni rad, organi pravosuđa (sud i tužilaštva) i organi MUP-a uz asistenciju centra za socijalni rad. Prijem dece je 24 časa dnevno tokom cele kalendarske godine. Oni ostaju dok se za njih ne nađe najbolje rešenje dugotrajnog smeštaja i brige, poštujući prava i interese deteta.

U okviru prihvatilišta postoji svratište kapaciteta do 30 dece, i boravak je dostupan svakog radnog dana od 8 do 16 časova tokom cele godine.

- Naša ideja je bila da nekom pomognemo, da učinimo dobro delo - kaže Nikolina Antić, predsednik Učeničkog palamenta koji je sve inicira. - Drugarica i ja smo došle na ideju da to bude Prihvatilište za decu Beograda. Direktor i pedagog su nam dali podršku. Mesec dana je trajala akcija. Svi su se potrudili. Sakupljali smo novac i kupili garderobu, igračke, školski pribor, kozmetiku, slatkiše, sve što deca treba. Najviše je igračaka i odeće. Redovno učestvujemo i u humanitarnim akcijama Crvenog krsta, stalno pomažemo dečiju neuropsihijatriju i sakupljamo sve što je potrebno za tu decu. Tako se i mi osećamo mnogo bolje, znajući da smo nekome bar malo ulepšali dan.

Direktor Medicinske škole "Beograd" Predrag Jovanović, koji je zajedno sa svojim đacima posetio prihvatilište kaže da je izuzetno ponosan na njih.

- Čast nam je što imamo ovakvu decu. Sve su sami organizovali, prikupili, mi smo bili tu da ih podržimo i pomognemo što je do nas. Sjajni su - poručio je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)