AVALA: Planina koja čuva istoriju i prirodu Beograda

Novosti online

21. 11. 2023. u 19:31

AVALA se nalazi južno od centra Beograda i predstavlja severni kraj šumadijske grede, koja se od Rudnika provlači kroz nisku Šumadiju i čini razvođe između slivova Save i Dunava. Visoka je 511 metara, i uzdiže se oko 200 metara iznad okolnog talasastog terena.

АВАЛА: Планина која чува историју и природу Београда

Foto V. Danilov

Avala je jedno od najstarijih i najznačajnijih mesta u Beogradu, koje ima bogatu istoriju, kulturu i prirodu. 

Avalski park se prostire na površini od oko 489 hektara, i ima raznovrsnu vegetaciju, staze, fontane, igrališta i sportske terene. Park je takođe bogat spomenicima, koji svedoče o različitim epohama i događajima koji su obeležili Beograd. 

Neki od najpoznatijih spomenika su:

- Spomenik Neznanom junaku, koji je podignut 1938. godine, u čast neimenovanog srpskog vojnika koji je poginuo u Prvom svetskom ratu. Spomenik je delo vajara Ivana Meštrovića, i predstavlja mauzolej sa karijatidama koje simbolizuju žene iz svih jugoslovenskih krajeva. Spomenik je izgrađen na mestu srednjovekovnog grada Žrnova, koji je dinamitom razrušen 1934. godine. 

- Avalski toranj, koji je izgrađen 1965. godine, kao televizijski i radio toranj, po projektu arhitekata Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića. Toranj je bio visok 202,87 metara, i bio je najveća građevina u tadašnjoj Jugoslaviji. Toranj je srušen u bombardovanju NATO snaga 1999. godine. Obnovljen je 2010. godine, i izgleda skoro identično kao prvobitni, samo je jedan metar viši. 

Aleksandar Gavrilović

- Spomenik sovjetskim ratnim veteranima, koji je podignut 1964. godine, u čast sovjetskih vojnika koji su poginuli u avionskoj nesreći na Avali. Spomenik je delo vajara Jevgenija Vučetića, i predstavlja bronzanu skulpturu vojnika koji drži zastavu. 

Avala je bogata florom i faunom, sa preko 600 vrsta biljaka i 150 vrsta ptica. Avala je zaštićeno prirodno dobro od 2007. godine, i predstavlja važno stanište za mnoge endemske i retke vrste. Neka od biljaka koje rastu na Avali su zanovet, zlatan, zelenika, kozja krv, kantarion, kopriva, hajdučka trava i druge. Od životinja se mogu sresti srna, veverica, lisica, jazavac, divlja svinja, detlić, sova, orao, ševa i druge. 

Avala je omiljeno izletište Beograđana i turista, koji dolaze da uživaju u prirodi, pogledu, spomenicima i drugim aktivnostima. 

Na Avali se takođe nalaze i neke zanimljivosti, kao što su:

- Mineral avalit, koji je pronađen na Avali, i koji je jedinstven u svetu. Ovaj mineral je crvene boje, i sadrži bakar, živu, sumpor i kiseonik. 

- Prva srpska zastava, koja je podignuta na Avali 1806. godine, posle oslobođenja Beograda od Turaka. Ova zastava je bila crveno-plavo-bela, sa belim krstom i četiri ocila. Na mestu gde je podignuta zastava, danas se nalazi spomen-ploča. 

Avala je planina koja čuva istoriju i prirodu Beograda, i koja predstavlja važan deo njegovog identiteta.

Foto: grad Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave