FOTOGRAFA NEMA U LISTI ŽELJA: Posle 35 godina u planu upisa u srednju školu nema jednog od najpopularnijih profila

B. Borisavljević

23. 01. 2024. u 13:44

POSLE 35 godina, mali maturanti u listi želja za upis u srednje škole, neće moći da upišu obrazovni profil - fotograf. Naime, planom upisa Ministarstva prosvete, u školskoj 2024/25. godini nije predviđen prijem nove generacije učenika.

ФОТОГРАФА НЕМА У ЛИСТИ ЖЕЉА: После 35 година у плану уписа у средњу школу нема једног од најпопуларнијих профила

Grafička škola/Miloš Bukumira, Foto M. Anđela

 Iako je ovo bio jedan od najtraženijih profila u Grafičko-medijskoj školi, a đaci praktično znanje sticali u nedavno renoviranom najmodernijem foto-studiju, nadležni su odlučili da nema upisa.

Prema rečima Miloša Bukumire, direktora Grafičko-medijske škole, potrebno je hitno preduzeti mere radi ispravljanja propusta koji može ozbiljno da naškodi srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji, kao i privredi kojoj su neophodni ovi kadrovi. On ističe da je, ove godine, u tri škole u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, trebalo da se upiše 112 kreativnih učenika koji bi hteli da im fotografija bude životni poziv.

STANDARDIZACIJA

Osim Grafičko-medijske škole iz Beograda koja je planirala da upiše dva odeljenja ovog obrazovnog profila, po jedno odeljenje planiraju da upišu Politehnička škola iz Subotice i Tehnička škola Mileva Marić Anštajn iz Novog Sada.

- Ove tri škola su uputile i predlog za izradu standarda kvalifikacije za obrazovni profil Tehničar fotografije Agenciji za kvalifikacije, iako je to bila obaveza i dužnost Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - kaže Bukumira. - Za formulisanja ovog standarda kvalifikacije postoji široka podrška svih socijalnih partnera i istaknutih međunarodno priznatih fotografa, koji su spremni da zajedno sa školom rade na standardima i planu nastave i učenja.

- To pravo im je uskraćeno, a znanja i veštine koja su trebali da steknu nenadoknadivo izgubljene - ističe Bukumira. - Fotograf je profesionalac čije je zanimanje vrlo kompleksno. Samo oko rasvete se možemo baviti proučavanjem koje će trajati godinama (vrsta prirodnog osvetljenja, veštačka rasveta, rasvetna tela i modifikatori, toplina i boja svetla, blic...). Oko objektiva i tipova, kao i sočiva koja se koriste i u kojim okolnostima, kakva se distorzija javlja, teme su za posebnu nauku. Svaka profesionalna fotografija iziskuje vreme i pripremu odgovarajuće opreme i svaka je na svoj način kompleksan projekat koji zahteva ozbiljno poznavanje struke.

Bukumira navodi da je profesionalno bavljenje fotografijom vrlo komleksno i zahteva sveobuhvatno razvijanje talenta, znanja i veštine kod učenika.

- Samo laik i potpuna neznalica može misliti da je za profesionalnu fotografiju dovoljno kliknuti dugme na aparatu - naglašava Bukumira. - Bez fotografa u srednjem obrazovanju imamo ozbiljan problem sa kadrom u kompanijama koje se bave medijima. Neupisivanje ovog obrazovnog profila bio bi ozbiljan propust, jer se radi o zanimanju koje je nužno u kreativnoj industriji koja beleži veliki rast u udelu BDP-a Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije