PREKOPUTA POZNATOG KUPALIŠTA U PLANU IZGRADNJA MODERNIH KVADRATA: Više stanova kod Ade Ciganlije

Š.Marović

21. 02. 2024. u 12:11

SEKRETARIJAT za urbanizam i građevinske poslove Beograda objavio je javni uvid u nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije za prostorno kulturno-istorijsku celinu Topčider. To je prva faza i odnosi se na deo između Radničke, Kirovljeve i Visoke ulice.

ПРЕКОПУТА ПОЗНАТОГ КУПАЛИШТА У ПЛАНУ ИЗГРАДЊА МОДЕРНИХ КВАДРАТА: Више станова код Аде Циганлије

Igor Marinković

Kako je precizirano, planirana je izgradnja stambenog i poslovnog prostora na površini od 1,37 hektara. Reč je o lokaciji na kojoj se trenutno nalazi i firma "Beoguma". Osim izgradnje saobraćajnica i komunalne infrastrukture, na parceli od 1.274 kvadrata, namenjenoj komercijalnim sadržajima, planira se 6.153 kvadrata, što je dvostruko više od trenutne površine zauzete postojećim objektima na toj lokaciji preko puta Ade Ciganlije. Stambeni objekti će imati površinu od 18.421 kvadrata, umesto sadašnjih 3.200, a predviđeno je i da broj stanovnika bude povećan sa 87 na 622.

Fazna izgradnja dozvoljena je u celom obuhvatu plana, pri čemu svaka faza predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu, kako je navedeno u izmenama i dopunama planskog dokumenta. Granice obuhvataju delove prostorno kulturno-istorijske celine Topčider, koja je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Za svaku pojedinačnu lokaciju neophodno je dobiti posebne uslove od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture za sprovođenje mera tehničke zaštite koje se odnose na arheološke kulturne slojeve na tom području.

Inicijativu za izmenu PDR pokrenulo je preduzeće "Beoguma", a izmene i dopune planskog dokumenta, koje je pripremio Urbanistički centar, izložene su na javnom uvidu do 8. marta.

 

Spomenici kulture

PROSTORNA kulturno-istorijska celina "Topčider" je 1987. godine utvrđena za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, zbog posebnih prirodnih, estetskih, kulturnih i istorijskih vrednosti koje sadrži. Na ovom prostoru nalazi se i šest spomenika kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)