UZURPACIJA SLOBODNIH POVRŠINA NAUŠTRB IZGRADNJE STAMBENO-POSLOVNIH KVADRATA SVE BRŽA, NOVI BEOGRAD NA METI: Blokove pakuju kao lego-kocke

Š.Marović

26. 02. 2024. u 11:20

UZURPACIJA slobodnih površina u prestonici nauštrb izgradnje modernih stambeno-poslovnih kvadrata sve je brža, mada su odluke o izgradnji na osnovu urbanističkih planova, a posebno njihovih izmena, donošene ranije. Poslednje slike velikog nezadovoljstva dolaze sa Novog Beograda, jer građani, uglavnom neobavešteni o planovima Grada, protestima skreću pažnju na svoju situaciju. Žitelji Bloka 63, na primer, nedeljama unazad, a Bežanijske kose već dve godine, vode borbu protiv podizanja višespratnica u komšiluku.

УЗУРПАЦИЈА СЛОБОДНИХ ПОВРШИНА НАУШТРБ ИЗГРАДЊЕ СТАМБЕНО-ПОСЛОВНИХ КВАДРАТА СВЕ БРЖА, НОВИ БЕОГРАД НА МЕТИ: Блокове пакују као лего-коцке

Foto: Zoran Jovanovic

Njihov glavni argument je dodatno, potpuno nerazumno opterećenje komunalne infrastrukture, a ništa manje nije važna i potpuna dehumanizacija prostora koji je pre mnogo decenija osmišljen po meri čoveka, a ne samo zarad kapitala.

Pre reakcije u Bloku 63, još 2021. godine, nastanjeni u Bloku 37 uspeli su, zahvaljujući protestima, da se usaglase sa gradskim vlastima pošto je investitor i pored izdate građevinske dozvole, odustao od gradnje na placu koji je prešao u vlasništvo Grada. Zauzvrat mu je gradska uprava obezbedila drugu lokaciju za gradnju.

Kako je naš list izveštavao, građani Bežanijske kose gotovo dve godine vode bitku protiv izgradnje tri kule tik uz sportske terene i blizu bazena "11 april". Plan je naknadno promenjen, pa je sada u izgledu gradnja nebodera visine 120 metara, s tim da se ukupni gabariti kompleksa neće menjati!

- Pre dve godine učestvovali smo u javnoj prezentaciji plana za ovaj deo grada i izneli argumentovano stavove zašto ne bi trebalo graditi kule na ovoj lokaciji - istakla je za "Novosti" Bojana Prekajski iz neformalne inicijative "Bežanija ostaje, Kosa prkosi". - Neki od argumenata delimično su usvojeni, ali je izmenom Plana detaljne regulacije, po kom se moglo zidati prizemlje i pet spratova sve "uprskano". Sada ovde treba da nikne "čudovište" od 120 metara. Uspeli smo da učestvujemo u promeni, ali ispostavilo se da će se graditi "samo jedan" soliter površine 89.250 kvadratnih metra. To znači da su tri spojena u jedan oblakoder. Zato ćemo se uključiti i u aktivnosti oko izdavanja građevinske dozvole, a ako i to ne bude kako treba, spremni smo da ponovo izađemo na ulicu.

Građani Bloka 63 prethodnog utorka su blokirali jednu od najprometnijih saobraćajnica na Novom Beogradu, Ulicu Jurija Gagarina, kako bi iskazali revolt što investitor namerava da gradi poslovno-stambenu zgradu visoku deset spratova pored nedavno izgađene "petice". Mediji prenose da je on izjavio da će objekat imati "samo" devet etaža, ali to nije umirilo nezadovoljne stanovnike, koji smatraju da ovaj prostor treba da se oplemeni, a ne popuni kvadratima.

- Počeli smo da se okupljamo pre dve nedelje na uglu Japanske i Evropske ulice sa namerom da zaustavimo investitora da uzurpira zelenu površinu na tom delu Bloka, a onda smo sledećeg dana videli ograđeno gradilište u Ulici Jurija Gagarina - priča za naš list Jovan Vuković. - Javni uvid nismo ispratili, informacije su nam bile slabo dostupne, već smo shvatili šta se događa tek kad je plac bio ograđen. Ukoliko bi se ovde izgradila višespratnica, to bi dodatno uticalo na komunalnu infrastrukturu, broj parking-mesta kojih je iovako nedovoljno, kao i na već opterećenu Ulicu Jurija Gagarina. Zato smo pokrenuli peticiju koju je dosad potpisalo 1.500 komšija. Čekamo dalje poteze investitora, pa ćemo po tome postupati.

Grad je, bar zasad, odustao i od prodaje parcele od 7.485 kvadrata u Bloku 19a. Na ovom delu u planu je izgradnja obrazovne ustanove. Građani su se pobunili i zbog promena na ovoj lokaciji, a kako kažu, žele da odbrane i zelenu oazu od 120 stabala koju su zasadili tik uz "Gazelu".

I Košutnjak na meti

NA meti investitora, ćerke firme kompanije "Sebre", našao se i nekadašnji prostor "Avala filma" na Košutnjaku, gde je u planu bila izgradnja velikog broja stambeno-poslovnih kvadrata. Investitor je tada tvrdio da se 86 hektara, na kojima se planira stambeno komercijalno naselje, zapravo prostor na kom se nalaze studiji koje je kompanija kupila, a koji je Ulicom kneza Višeslava razdvojen od Košutnjaka. Ovaj pokušaj skrnavljenja gradske šume zasad je bez epiloga.

Nebranjeni Kotež-Neimar

NA Vračaru, posebno zaštićenoj kulturno-istorijskoj celini Kotež-Neimar poslednjih godina je porušen veliki broj predratnih vila koje su nekad uživale neki od oblika zaštite. One su pretvarane u moderne višespratnice uprkos nezadovoljstvu i protestima više društava za zaštitu Vračara, jer novi ciklus zaštite, posle isteka prethodnog, nije uspostavljen. Kao da je neko ovaj deo grada namerno ostavio u "nebranjeni" položaj, koji vlasnicima i investitorima dopušta da rade šta žele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave