GRAĐANI POZDRAVLJAJU POVRATAK SPOMENIKA "PUTJUĆI GLUMAC" U SKADARLIJU: Vujić opet među boemima

B. Trajković

13. 03. 2024. u 14:40

SPOMENIK "Putujući glumac" vraćen je na svoju poziciju na uglu Skadarske i Gospodar Jevremove ulice, godinu dana posle uklanjanja da bi bio očišćen i osvežen.

ГРАЂАНИ ПОЗДРАВЉАЈУ ПОВРАТАК СПОМЕНИКА ПУТЈУЋИ ГЛУМАЦ У СКАДАРЛИЈУ:  Вујић опет међу боемима

B.T.

Prema rečima direktorke Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivere Vučković, radovi su podrazumevali totalnu fumigaciju drveta u kontrolisanom i bezbednom prostoru koja je trajala 38 dana.

- Eliminisani su svi aktivni ili trenutno neaktivni insekti, sprovedeno je čišćenje svih starih zaštitnih premaza, fleka i atmosferskih naslaga. Takođe, radovi su podrazumevali modifikaciju postojećeg postamenta, kako bi se na što bolji način obezbedila stabilnost - kazala je Vučkovićeva.

Skadarlija uliva dozu sentimentalnosti svakom građaninu Beograda, koji ne kriju zadovoljstvo zbog povratka spomenika. Prolaznici koje smo juče sreli u Skadarskoj ulici kažu da su itekako osetili nedostatak skulpture i zadovoljstvo im je što je vraćena.

- Spomenik zaslužuje da bude tu, nadam se da će Skadarlija ostati kakva jeste - kaže za Novosti Bojan Ristić. - Ovakvom mestu nije potrebno renoviranje, a kamoli izgradnja.

Sugrađanka Verica Vejnović smatra da Skadarlija svojim izgledom "nosi težinu":

- Kaldrma mora ostati netaknuta, to mi je prva asocijacija na Skadarliju, nije trebalo da pomeraju spomenik, definitivno sam primetila da ga nije bilo.

Pomogli "Putevi Beograda"

RADOVE na konzervaciji i restauraciji pod pokroviteljstvom JP "Putevi Beograda", pratio je i autor spomenika Jovo Petijević."Putujući glumac" postavljen je 1989. godine u čast Jokaima Vujića, srpskog književnika, glumca i jednog od osnivača pozorišnog života u Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!