ZA NOŽ SAZNALI TEK POSLE DVE NEDELJE: Incident u OŠ "Skadarlija", đak sedmog razreda suspendovan

B. Borisavljević

26. 03. 2024. u 10:41

UČENIK sedmog razreda OŠ "Skadarlija" došao je 7. marta u školu sa nožem u rancu, a tek posle dve nedelje uprava obrazovne ustanove je preduzela odgovarujuće mere! Đak je suspendovan sa nastave do okončanja disciplinskog postupka, a od juče se nalazi na onlajn nastavi

ЗА НОЖ САЗНАЛИ ТЕК ПОСЛЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ: Инцидент у ОШ Скадарлија, ђак седмог разреда суспендован

Foto: N. Skenderija

 O slučaju su obaveštene sve nadležne instance - ministarstvo, policija, centar za socijalni rad, kao i roditelji učenika. I dok direktorka škole kaže da nije bilo zataškavanja slučaja i da su u roku od 24 sata od saznanja preduzete sve zakonom predviđene mere, ogorčeni roditelji to demantuju ističući da su mere usledila tek kada je direktorki pokazan snimak.

Povodom ovog događaja sinoć je održana vanredna sednica Saveta roditelja. Kako nezvanično saznajemo, u veoma burnoj raspravi, jedan od roditelja je ispričao da su deca više puta videla da dečak nosi nož, pa su iskoristili priliku i da ga snime.

- Pre dvadesetak dana je direktorki rečeno da taj učenik dolazi u školu sa nožem i da se nešto preduzme tim povodom, na šta nam je ona odgovorila da ne nasedamo na priče - kaže za "Novosti" jedan od roditelja. - Okidač da se snimak sada pojavi bio je što je taj sedmak tukao drugog učenika u toaletu, pa su đaci rešili da ga pokažu. Desetak učenika je potvrdilo da imaju strah od njega. Kada je saznao da su ga prijavili, pretio je. I ranije je tukao đake, šutirao, terao da mu se poklone. Deca su preplašena. Ništa nije učinjeno dok jedan otac nije direktorki predočio snimak koji kruži među đacima.

MINISTARSTVO: Škola reagovala odmah

 U slučaju nasilja među učenicima, u školi ili van škole, u skladu sa zakonom, Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, postupa škola - navodi se u odgovoru Ministarstva prosvete. - Škola je u petak popodne, odmah nakon pritužbi da je jedan od učenika u školu doneo nož, postupila u skladu sa procedurama koje podrazumevaju da se sa roditeljima učenika obavi razgovor, održi sastanak Tima za prevenciju nasilja, koji procenjuje nivo nasilja i odlučuje o vaspitnim i disciplinskim merama, kao i o merama podrške za ostale učenike. U zavisnosti od procene Tima, u rešavanje situacije može biti uključena i policija ili centar za socijalni rad.

U pisanom odgovoru, direktorka škole Mirjana Sloboda navodi da su po dobijanju informacije, u petak po završetku časova, o sumnji na nasilje, tačnije da jedan učenik donosi nož-leptir u školu, preduzete sve mere u skladu sa protokolom.

 - Odmah je obavljen razgovor sa roditeljima učenika za koga se sumnja da je doneo nož u školu - stoji u dopisu. - U subotu je održan sastanak školskog Tima za sprečavanje nasilja, na čiji predlog je direktorka škole donela rešenje o udaljavanju učenika sa neposredne nastave. Od ponedeljka, do okončanja disciplinskog postupka, on će nastavu pratiti onlajn. Naglašavam da je bezbednost učenika prioritet naše škole i nema govora o zataškavanju. Svi u školi dele mišljenje da je dobra saradnja sa roditeljima ključna i u najboljem intersu svih učenika.

Da podsetimo, od početka drugog polugodišta dogodili su se incidenti u osnovnim školama "Vladislav Ribnikar" i "Sveti Sava", u kojima su, takođe, sedmaci došli na nastavu sa noževima. Inače, ova osmoletka dobitnik je "Zlatne medalje za kvalitet" na Međunarodnom sajmu obrazovanja "Putokazi" koji je održan proteklog vikenda, uz obrazloženje žirija da je škola "uspešna i drugačija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?