UMESTO UDŽBENIKA NOVAC? Grad će i ove godine finansijski pomoći roditeljima, bira se najbolja opcija

B. Borisavljević

12. 04. 2024. u 10:28

ŠKOLE su završile izbor udžbenika za sledeću školsku godinu i spiskove sa naslovima prosledile Ministarstvu prosvete. Ove godine, stručna veća za određene predmete su birala učila za drugi i šesti razred.

УМЕСТО УЏБЕНИКА НОВАЦ? Град ће и ове године финансијски помоћи родитељима, бира се најбоља опција

Foto: N. Fifić

 Kako je najavljeno iz Starog dvora, Grad će i ove godine finansijski pomoći roditeljima školaraca, ali da li će to biti kupovinom kompleta udžbenika ili novčanao, znaće se početkom sledeće nedelje.

Kako smo saznali u beogradskim školama, ukoliko đaci ne dobiju besplatne komplete udžbenika, kupovina knjiga biće moguća preko škola. Roditelji će moći da plate udžbenike na više rata, kao što je bila paraksa i prethodnih godina. Otplata bi počela u maju, u četitri rate do početka školske godine. Inače, prosečna cena kompleta udžbenika kreće se oko 15.000 dinara. Iz Grad stižu najave da ni ove godine neće izostati pomoć roditeljima đaka, ali će, najverovatnije, biti u novcu.

- Želimo da ove godine to ne budu besplatni udžbenici, već da napravimo korak dalje i roditeljima damo novac u vrednosti udžbenika, pa čak i više od toga - izjavio je nedavno Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa grada. - To znači da će oni kupiti tri-četiri nova udžbenika, neki će se naslediti, razmeniti, a ostatak novca iskoristiti za kupovinu ranca, patika, trenerke, jakne. Mislim da će to biti ozbiljna socijalna mera za sve beogradske porodice, jer kad dođe septembar nema ko nije socijalno ugrožen. Ako neko ima troje dece, na primer, može da računa na oko 450 evra u septembru, tako da će moći i da se kupe udžbenici, ali i paralelno taj novac iskoristi za druge potrebe.

Prvi put su, prošle godine, besplatne knjige dobili svi učenici osnovnih i srednjih škola u prestonici, njih oko 230.000. U kompletu su bile školske knjige za sve predmete, a ne kao što je do sada bila praksa, samo osnovni udžbenici. Roditelji su dodatno kupovali za drugi strani jezik, tehničko obrazovanje, radne listove. U gradskoj kasi je lane za ove namene planirano između 16 i 20 miliona evra, a novac je "rezervisan" i za ovu školsku godinu.

Procedura predviđa da, na predlog svih stručnih veća škole, nastavničko veće donosi odluku o izboru izabranih udžbenika. O izboru škola obaveštava nadležno ministarstvo, a oni gradski sekretarijat. Deca iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija dobila su dva kompleta udžbenika - od Grada i od Ministarstva prosvete pošto nije postignut dogovor između republičkih i lokalnih vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)