SAVSKI MOST ČEKA MESTO: Demontaža starog prelaza preko Save počinje sledeće godine

M. S.

12. 10. 2020. u 13:25

O SUDBINI Starog savskog mosta i dalje se polemiše u javnosti i njegova dalja svrha u prestonici još je neizvesna.

САВСКИ МОСТ ЧЕКА МЕСТО: Демонтажа старог прелаза преко Саве почиње следеће године

Foto P. Mitić

Zasad se zna da će demontaža početi sledeće godine i da će on privremeno biti odložen u improvizovani depo. Da li će se ostvariti želja građana koji su krajem 2019. godine glasali o daljoj putanji konstrukcije - da bude preseljen u park Ušće i da se u njega se smeste kafići i restorani - ili će se pojaviti neko novo rešenje, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Prema poslednjim najavama, most će biti isečen na tri dela, nakon čega će biti odložen na privremenu lokaciju.

- Biće smešten na parcelu koja se nalazi na Paliluli, a u vlasništvu je Grada - rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

NOVI

NA mestu starog, nići će novi most, koji će biti pešački, biciklistički, drumski i tramvajski. Kolovoz je planiran u dve trake sa tramvajskom bašticom u sredini.

Kada su se pojavile informacije o demontaži Starog savskog mosta, najavljena je izgradnja novog. Krajem 2019. godine na sajtu Grada organizovana je čak i anketa za građane, koji su mogli da se izjasne o sudbini mosta. Jedna od ponuđenih opcija bila je da se konstrukcija prebaci u park Ušće i da predstavlja svojevrsnu skulpturu, ispod koje bi bili smešteni kulturni, turistički i komercijalni sadržaji. U drugom slučaju, spajao bi Adu Ciganliju i Blok 70.

Prva ideja dopala se 3.331 građaninu, dok je drugi predlog podržalo 2.406 Beograđana. U međuvremenu je odlučeno da od Ade do Omladinskih brigada gradi nova veza, tako da je "opstala" ideja o preseljenju na Ušće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!