GUŠI NAS VAZDUH U "CRVENOM": Omotač iznad prestonice bio je izuzetno zagađen u prethodnim danima, „zelena zona” samo na jednom mernom mestu

J. DINČIĆ

04. 11. 2020. u 09:58

VAZDUH u centralnom gradskom jezgru ovih dana je veoma zagađen, a tek malo bolje je u prigradskim opštinama, gde su takođe zabeležene povećane koncentracije zagađujućih materija.

ГУШИ НАС ВАЗДУХ У ЦРВЕНОМ: Омотач изнад престонице био је изузетно загађен у претходним данима, „зелена зона” само на једном мерном месту

Foto Tanjug

Glavni krivac nije povećan protok saobraćaj, već visoke dnevne temperature i odsustvo vetra, uveravaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Mrežne merne stanice za sistematsko praćenje kvaliteta povišene koncentracije prizemnih zagađujućih čestica detektovale su na Starom gradu, u Novom Beogradu i na Vračaru. U ovim stanicama vazduh je bio u crvenoj zoni, koji se definiše kao zagađen. Pozitivna merenja koja pokazuju zelenu zonu kvaliteta, koja označava odličan vazduh, očitana su samo u stanici Zeleno brdo na Zvezdari.

Zadržavanju zagađujućih materija u nižim slojevima vazduha pogoduju magla, visok vazdušni pritisak i nedostatak vetra, objašnjavaju nadležni iz GZZJZ.

- Sve dok se ne promene vremenski uslovi, biće ovakva situacija - ističu stručnjaci iz GZZJZ. - Napominjemo da stanje nije alarmantno, jer je ovo dimaničan i kompleksan sistem, pa zato i merimo kvalitet vazduha svakog sata i rezultati su uvek dostupni građanima na aplikaciji "Beokom".

OBAVEŠTENjA NA "BEOKOMU"

NA sajtu "Beokom" građani u svakom trenutku mogu da provere kvalitet vazduha. Merenja se sprovode na svakih sat vremena, a osim kvaliteta vazduha ovde su i preporuke, kojih građani, ako imaju određene tegobe, moraju da se pridržavaju.

Međutim, prema aplikaciji AirVisual koja obuhvata sve gradove u svetu, Beograd je u 10 časova bio najzagađeniji grad na planeti, a u 16 časova bio je na 15. mestu.

Nadležni objašnjavaju da je neprihvatljivo porediti zagađenost vazduha u gradu sa milion ili 20 miliona stanovnika.

- Pre svega, parametri koji se koriste nisu isti - kažu stručnjaci. - Da bi se sprovela adekvatna statistika, neophodno je porediti gradove koji su na istim meridijanima i sa istom klimom, što pomenuta aplikacija ne koristi.

Godišnji podaci pokazuju i da je vazduh u prestonici najzagađeniji od novembra do februara, što je i očekivano zbog grejne sezone i individualnih ložišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!