ŠTIVO ZA PRODAVCE: "Lice ulice" dobilo svoju priručnu biblioteku

M. S.

08. 11. 2020. u 07:52

ANDREJ, Dragan, Nikola i Ivana preko dana su na prometnim pešačkih štraftama u gradu, dok iščekuju da neko zapazi njihov osmeh koji se skriva ispod maske i u svojoj užurbanosti zastane i kupi njihov primerak novina.

ШТИВО ЗА ПРОДАВЦЕ: Лице улице добило своју приручну библиотеку

Prodavac "Lice ulice"

Uveče, kada skinu svoje "radne" prsluke, prodavci časopisa "Lice ulice", kao i ostali sugrađani, vole da provedu vreme uz dobro štivo. Upravo iz tih razloga, nastala je i njihova biblioteka u sedištu magazina, koja čeka da bude upotpunjena primercima iz kućne bibilioteke humanih Beograđana.

Svoje parče hleba oko 100 sugrađana sa društvene margine zarađuje kao ulični prodavac. Da lakše preguraju dan, izbore se sa svojim problemima, utehu pronalaze u rečima, među koricama. Uvidevši da bi mnogi od njih voleli da u rukama imaju dobru knjigu, koju sami često ne mogu da priušte, izrasla je ova biblioteka.

- Mnogi naši prodavci vole da čitaju, ali su im knjige uglavnom nedostupne - kaže Anja Sinadinović koordinatorka prodavaca "Lica ulice". - Zato su se obradovali našoj priručnoj biblioteci, koja "raste". Ako budete imali više knjiga, biće i više čitalaca.

Na prestoničkim trgovima svakodnevno za život na ovaj način zarađuje oko 100 prodavaca, koji se suočavaju sa fizičkim i mentalnim invaliditetom, beskućništvom, dugotrajnom nezaposlenošću ili su korisnici psihijatrijskih usluga. Novac od prodaje ide njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!