RAT U UKRAJINI: Rusi nadiru u DNR; Zelenski besan na Sirskog - Zahteva stabilizaciju fronta; Bela kuća - Nema Patriota za Kijev (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

26. 04. 2024. u 07:18 >> 23:30

RAT u Ukrajini – 793. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси надиру у ДНР; Зеленски бесан на Сирског - Захтева стабилизацију фронта; Бела кућа - Нема Патриота за Кијев (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug

 

Ruske trupe oslobodile još jedno mesto: Pala i Semjenovka (MAPA)

Nakon oslobođenja Solovjeva i Novobahmutovke, ruske trupe nastavljaju da grade svoj uspeh severno od Avdejevke.

U Semjenovki su tokom dana ruske oružane snage uspele da istisnu neprijatelja iz sela: na internetu su se pojavili snimci postavljanja zastave na jednu od trošnih kuća u centru sela.

Ilustracija telegram rybar


Ostaci pešadije Oružanih snaga Ukrajine, pod vatrom artiljerije i dronova, povukli su se sa severne periferije sela ka zapadu ka Novopokrovskom. Šumski pojasevi pored Semjenovke takođe su delimično bili pod kontrolom Oružanih snaga RF.
Ruske trupe su uspele da napreduju u Berdčiju: trenutno se vode borbe na najzapadnijoj periferiji naselja. Istovremeno, malo je verovatno da će neprijatelj moći dugo da zadrži položaje zbog njegovog povlačenja iz Semjenovke.
Sledeća linija napada Oružanih snaga Rusije najverovatnije će biti šumski pojasevi na deonici Novopokrovskoe – Novoselovka Pervaja, gde ukrajinske formacije sada užurbano grade odbranu.

 

Zelenski besan na Sirskog: Zahteva stabilizaciju fronta

Situacija na frontu je kritična, pred nama je kolaps odbrane Oružanih snaga Ukrajine, i to uprkos činjenici da ruske oružane snage još nisu pokrenule ofanzivu velikih razmera. Kako javljaju ukrajinski izvori, pozivajući se na izvor u Generalštabu, kancelarija predsednika Ukrajine zahteva da se situacija stabilizuje.

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap/Mіnіsterstvo oboroni Ukraїni

Vazdušna opasnost u Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su Ministarstva za digitalnu transformaciju te zemlje.

Ruske snage napreduju kod Rabotina

Ruske snage napredovale su u području sela Rabotino i zauzele su uporište Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je lider zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Foto Tanjug/AP

-Naši vojnici su napredovali severozapadno od Rabotina, koristeći ne samo artiljeriju, nego i tenkove. Zauzeli su važno uporište protivnika, rekao je Rogov za Sputnjik.

On je istakao da se borbe za Rabotino nastavljaju. Selo se nalazi na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti.

 

Saliven: Nema Patriota za Kijev

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da Vašington trenutno nema na raspolaganju slobodnih PVO kompleksa „patriot“ koje bi mogla da isporuči Kijevu.

FOTO: EPA

Avdejevski pravac: Bitka za Novokalinovo (MAPA)

Pored uspeha u Semjonovki i Berdičiju, ruske trupe napreduju i u rejonu Novokalinova.

Jurišne grupe probile su odbranu ukrajinskih formacija u centru sela u pravcu Keramika. Ulice Sadovaja i Stepnaja trenutno su pod kontrolom Oružanih snaga RF.

Ilustracija telegram rybar

Ruski vojnici osoblje preseklo je i autoput O 0544 u ulici Pervomajska koja vodi do Keramika. Trenutno se učvršćuju u centru sela, odbijajući neprijateljske napade.

Uzimajući u obzir juriš ruskih oružanih snaga iz Očeretina u pravcu Arhangelska, ne može se isključiti da će u bliskoj budućnosti Oružane snage Rusije moći u potpunosti da zauzmu Keramik.

Stoltenberg lobira za isporuku PVO Kijevu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da pređu sa reči na delo po pitanju pružanja pomoći Ukrajini.

-Mnogi saveznici dali su nova obećanja u vezi podrške Ukrajine. Neophodno je da se ta obećanja u skorije vreme pretvore u stvarne isporuke, rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On je pozvao saveznike iz Alijanse da „slede primer Nemačke“, koja je obećala Ukrajini bateriju PVO sistema „patriot“.

 

 

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:  Oboreno više od 190 dronova VSU, stradalo više od 1.000 vojnika

Jedinice grupe „Jug“popravile su svoje položaje, odbile ukrajinski napad, ukrajinska vojska izgubila je 430 vojnika, cenar za upravljanje dronovima i četiri skladišta s municijom;

Jedinice grupe „Zapad“ su zauzele povoljnije položaje, porazile ukrajinske snage u oblasti oko mesta Borova u Harkovskoj oblasti, dok je protivnik izgubio 20 vojnika;

Grupa „Centar“ je poboljšala taktički položaj i porazila ukrajinske jedinice kod Novoaleksandrovke, Karlovke, Novogorodskog o Arhangelskog u DNR;

Pripadnici snaga grupe „Istok“ takođe su zauzeli povoljnije položaje, dok su ukrajinske snage izgubile do 105 vojnika;

Grupa „Centar“ je odbila osam kontranapada ukrajinske vojske u DNR, a protivnik je izgubio 415 vojnika, oklopno vozilo pešadije, osam oklopnih transportera, 13 oklopnih vozila, tri haubice D-30;

Ruska vojska porazila je ešalon sa zapadnim naoružanjem i tehnikom u DNR;

Pripadnici grupe „Dnjepar“ su porazili ukrajinske snage u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, protivnik je izgubio 35 vojnika;

U prethodna 24 sata ruska PVO je oborila 193 ukrajinskih dronova, dva projektila „oljha“ i tri navođene avijacione bombe.

Gužve za pasoše u Varšavi

Ukrajinski državljani opsedaju centar za izdavanje pasoša u Varšavi u nadi da će dobiti dokumenta bez obzira na to što izbegavaju slanje na front, javlja izveštač Sputnjika.

Kako je naveo, od ranog jutra formirali su se redovi u jednom od tržnih centara i to uglavnom vojno sposobni muškarci. U tržnom centru se nalazi kancelarija ukrajinskog državnog preduzeća "Dokument" koje izdaje pasoše.

 

Rusi napali železničku stanicu u Balakleji

Ruske oružane snage napale su železničku stanicu u gradu Balakleja u Izjumskom okrugu Harkovske oblasti prilikom iskrcavanja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine iz voza, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog metroa Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

„Udarac je zadat juče u 16.40 na železničkoj stanici u Balakleji “, rekao je sagovornik agencije.

Takođe, prema rečima Lebedeva, u četvrtak uveče je napadnuta železnička stanica u selu Udačnoje u DNR, usled čega je poremećena rotacija i isporuka municije.

Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napadaju kuće stanovnika Harkovske oblasti?

Bespilotne letelice Kamikaze i kijevska artiljerija navodno udaraju po kućama civila na teritoriji Harkovske oblasti pod kontrolom Rusije, javlja dopisnik RIA Novosti.

„Doleteo je odatle, a tu je Ukrajina ... Šta da kažem: zdravo deci, ako vide, neću ništa da kažem: svima nam je žao, ali svima je i preko glave “, rekao je lokalni stanovnik, komentarišući još jedno granatiranje.

 

BONUS VIDEO:

TAJVANSKA VOJSKA NA DELU: Pogledajte vežbu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)