SANACIJA UZ POMOĆ OPŠTINE: Oronule i vlagom oštećene fasade višespratnica u centru, unutar zajedničkih dvorišta vape za rekonstrukcijom

J. DINČIĆ

15. 02. 2021. u 13:48

SREĐENE i uređene fasade uglavnom su okrenute ka prestoničkim ulicama, međutim kad se zađe u unutrašnjost dvorišta, slika je potpuno drugačija.

САНАЦИЈА УЗ ПОМОЋ ОПШТИНЕ: Оронуле и влагом оштећене фасаде вишеспратница у центру,  унутар заједничких дворишта вапе за реконструкцијом

Foto Privatna arhiva

Spoljašnji zidovi višespratnica koji su zaklonjeni od pogleda prolaznika uglavnom vape za obnovom. Na pojedinim zgradama vlaga je odavno probila fasadu, otpali su delovi maltera, a mnogi stanari sa svojih prozora gledaju samo u cigle.

Dodatni problem stvaraju i obilne padavine, kada se kiša ili sneg, zbog loše krovne konstrukcije ili propalih oluka slivaju niz zidove zgrada. Zbog toga su česta i prokišnjavanja unutar objekta. Kako bi se rešio ovaj problem, potrebno je da upravnik zgrade prikupi više od 60 odsto potpisa vlasnika stanova, kako bi se preko privatne firme ili JP "Gradsko stambeno" krenulo sa radovima. Investicija svakako iziskuje značajna izdvajanja, ali i opštine izdvajaju novac za ove poslove putem javnog konkursa. Takođe je neophodno da skupština stanara konkuriše kako bi se našli na spisku prioriteta lokalnih samouprava.

Takođe, u skladu sa Statutom grada Beograda, opštine obezbeđuju sredstva za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade.

STAMBENO DAJE NA 60 RATA

JP "Gradsko stambeno" stanarima koji se odluče da renoviraju fasadu nudi olakšice i plaćanje na 60 mesečnih rata. Kako bi ovo javno preduzeće pristupilo radovima na sanaciji potrebno je da stanari pribave dozvolu za radove u opštini, a nakon što je upravnik dobije mora da dostavi potrebnu dokumentaciju stambenom. Cena zavisi od slučaja do slučaja.

Dodela sredstava za sufinansiranje aktivnosti obavlja se na osnovu javnog konkursa, koji svaka gradska opština raspisuje za svoje područje i u tom slučaju maksimalni iznos koji se finansira iznosi do 90 odsto predračuna potrebnih sredstava.

- Potrebno je da se sugrađani, odnosno stanari obrate Gradskoj opštini na čijoj se teritoriji nalazi objekat i koja je nadležna za pomenute poslove - kažu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Da su vlasnici zgrada, odnosno stanari zaduženi za održavanje spoljnih zidova potrvrđuju nadležni iz Sekretarijata za inspekcijske poslove. Međutim, zbog oronulih zidova unutar zajedničkih dvorišta dosad nije bilo prijava inspekciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)