МОРСКА РИБА ЗА СВАКИ ОБРОК: Лето и одмор су прилика да трпезу обогатите здравим плодовима мора
СТРУЧЊАЦИ за исхрану истичу да је здраво да се риба на трпези нађе једном до два пута недељно.
Међутим, с обзиром на то да се у нашој земљи риба, поготово морска, једе три пута мање од планетарног просека, можете да искористите боравак на мору и свој јеловник обогатите рибом и морским плодовима.
Омега 3 киселине, цинк, гвожђе и други минерали и витамини у риби су неопходни за здрав живот. Чињеница је да стручњаци широм света последњих година све више скрећу пажњу да превише рибе на менију може да повећа ниво живе у организму, (јер се жива у великим количинама као продукт загађења налази у морима), истина је да јеловник од пет до 10 дана обогаћен рибом не може да шкоди.
Овој тврдњи у прилог иде чињеница да је аутор и сарадник часописа "Њујорк Тајмс" Пол Гринберг пре пар година одлучио да тестира да ли је риба заиста толико здрава као што то тврде стручњаци и јео је исључиво рибу само годину дана. Ниво живе у организму му се повећао, али то је разлог дуготрајне примене само једне врсте намирнице. Али, било је и позитивних ефеката, тврдио је да се осећао сјајно и да је имао више енергије.
Ево како би могао да изгледа петодневни рибљи јеловник било да сте код куће или на мору:
Први дан
доручак: рибља чорба, кришка интегралног хлеба
вечера: пица са морским плодовима
Други дан
доручак: рибља паштета, два парчета интегралног хлеба
вечера: рижото са плодовима мора
Трећи дан
доручак: рибља чорба, кришка интегралног хлеба
вечера: пица са морским плодовима
Четврти дан
доручак: салата са туњевином
вечера: риба на жару са кромпир салатом
Пети дан
доручак: салата са морским плодовима
вечера: риба на жару и рижото са поврћем
Препоручујемо
ЗА ДОБАР ВИД И НЕГОВАНУ КОЖУ: Кајсије - сочна посластица која чува здравље
26. 07. 2023. у 15:44
ЗА БОЉЕ ЗДРАВЉЕ И ДУЖИ ЖИВОТ: Старијима од 50 година препоручује се ових 11 намирница
14. 07. 2023. у 15:00
Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност
Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.
10. 05. 2024. у 16:45
ВЕЋ ОД 380 ЕВРА: Ево како да посетите ову егзотичну дестинацију за мало пара и то на 8, 11 или 12 дана авионом
МЕСТО где пустињски пејзажи оживљавају авантуристички дух, а Средоземно море позива на потпуно опуштање.
13. 05. 2024. у 11:46
АКО НЕКОМ ПОЗАЈМИТЕ ОВУ КЊИГУ, НЕ ОЧЕКУЈТЕ ДА ВАМ ЈЕ ВРАТИ!
Спремите се за путовање кроз тамни подземни свет за који до сада нисте знали.
09. 05. 2024. у 11:33
Коментари (0)