МОРСКА РИБА ЗА СВАКИ ОБРОК: Лето и одмор су прилика да трпезу обогатите здравим плодовима мора

В. Н.

29. 07. 2023. у 18:50

СТРУЧЊАЦИ за исхрану истичу да је здраво да се риба на трпези нађе једном до два пута недељно.

МОРСКА РИБА ЗА СВАКИ ОБРОК: Лето и одмор су прилика  да трпезу обогатите здравим плодовима мора

Фото: Shutterstock

Међутим, с обзиром на то да се у нашој земљи риба, поготово морска, једе три пута мање од планетарног просека, можете да искористите боравак на мору и свој јеловник обогатите рибом и морским плодовима.

Омега 3 киселине, цинк, гвожђе и други минерали и витамини у риби су неопходни за здрав живот. Чињеница је да стручњаци широм света последњих година све више скрећу пажњу да превише рибе на менију може да повећа ниво живе у организму, (јер се жива у великим количинама као продукт загађења налази у морима), истина је да јеловник од пет до 10 дана обогаћен рибом не може да шкоди.

Овој тврдњи у прилог иде чињеница да је аутор и сарадник часописа "Њујорк Тајмс" Пол Гринберг пре пар година одлучио да тестира да ли је риба заиста толико здрава као што то тврде стручњаци и јео је исључиво рибу само годину дана. Ниво живе у организму му се повећао, али то је разлог дуготрајне примене само једне врсте намирнице. Али, било је и позитивних ефеката, тврдио је да се осећао сјајно и да је имао више енергије.

Ево како би могао да изгледа петодневни рибљи јеловник било да сте код куће или на мору:

Први дан

доручак: рибља чорба, кришка интегралног хлеба

ручак: лигње на жару, салата
вечера: пица са морским плодовима

Фото: Free Images Pixabay

Други дан

доручак: рибља паштета, два парчета интегралног хлеба

ручак: риба на жару са бареним поврћем
вечера: рижото са плодовима мора

Трећи дан

доручак: рибља чорба, кришка интегралног хлеба

ручак: лигње на жару, салата
вечера: пица са морским плодовима

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Kuhinja za 10

Четврти дан

доручак: салата са туњевином

ручак: рибља чорба, кришка интегралног хлеба
вечера: риба на жару са кромпир салатом

Фото: Shutterstock

Пети дан

доручак: салата са морским плодовима

ручак: лигње на жару, салата
вечера: риба на жару и рижото са поврћем

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ВЕЛИКИ ФУДБАЛСКИ ХАОС: Манчестер сити не може да игра у Лиги шампиона?!