ОВАКАВ ПАСУЉ НИСТЕ ЈЕЛИ: Тајна је у овом састојку, а спремао га је славни српски сликар

С.БАБОВИЋ

21. 12. 2023. у 15:42

ПОЗНАТИ сликар Милић од Мачве (1934-2000) поклонио је Крушевцу легат са 120 оригиналних дела посвећених Космету, али и оригиналан рецепт за пасуљ, који је лично спремао.

ОВАКАВ ПАСУЉ НИСТЕ ЈЕЛИ: Тајна је у овом састојку, а спремао га је славни српски сликар

Foto:KCK

Тајни састојак омиљеног српског јела је босиљак!

- Милић од Мачве је сатима припремао пасуљ, а рецепт је био обогаћен зачином босиљка – испричао је „Новостима“ познати књижевник и пријатељ сликара Љубиша Бата Ђидић. -

Уз пасуљ би служио проју, испечену у пећи на дрва.

Сваке године, сликареви пријатељи и поштоваоци уметности Милића од Мачве, под окриљем Легата кувају пасуљ и организују програм „Дружељубље за Милића“.

Вечерас ће од 19 сати у оквиру истог програма бити отворена и изложба Удружења ликовних уметника Расинског округа „Расиниус“ и Ликовног клуба „Димитрије Симић“.

Јединствени легат Милића од Мачве у Крушевцу носи назив „Косово – Први праг Србије“. Као седиште ове необичне галерије изабрана је стара зграда житног млина, како би, по речима Милића од Мачве, “попут житног млина производила духовну лепоту и преносила је генерацијама које долазе”.

- Сликар је поставио услов да галерија мора бити у згради која гледа на цркву Лазарицу - прича за “Новости” књижевник Небојша Лапчевић, домаћин галерије, која се простире на три нивоа, у 300 квадрата.

Осим 120 дела у оквиру сталне поставке легата, Милић од Мачве је Крушевцу оставио и фреску “Обретеније Лазареве главе” у холу Дома синдиката и скулптуру “Мајка Србија и Мајка Грчка” - на Расинском тргу.

Више о делима Милића од Мачве у Крушевцу, погледајте овде.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

БРУКА И СРАМОТА: Ово је Новак Ђоковић доживео у Риму