ЛИФТИНГОМ ВРАЋАЈУ ВРЕМЕ УНАЗАД: С продужењем дужине живота, све је већа потреба људи да изгледају неговано и млађе

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

15. 01. 2021. у 16:17

ЛИФТИНГОМ ВРАЋАЈУ ВРЕМЕ УНАЗАД: С продужењем дужине живота, све је већа потреба људи да изгледају неговано и млађе

Фото Depositphotos

С ПРОДУЖЕЊЕМ дужине трајања људског века, продужава се и радни век, а самим тим, мењају се и навике.

Изгледати лепо, пристојно, пријатно за око за многе постаје све више потреба, а не хир. А за то многима није довољно само фарбање седих. Стручњаци су сагласни да затезањем лица или капака, или пак уклањањем пега и флека које долазе са годинама, не само многе жене, већ и мушкарци, враћају самопоуздање, сигурност, младалачки ентузијазам и елан у свим областима свог живота.

Да се естетским захватима не подвргавају само млађи, већ и старији од 60, 70, па и 90 година, потврђује др Бранкица Тепавчевић, специјалиста пластичне, естетске и реконструктивне хирургије. Она каже да се људи у зрелијим годинама обично опредељују за неинвазивне процедуре и да су увек, па и најмањом променом, задовољни.

- Пацијенти у трећем добу не желе да изгледају другачије, да имају другачија уста или јагодице, већ да врате време уназад 10 или 15 година, да делују уредније, негованије. Не осећају се старима, пуни су живота и желе да њихов изглед то прати - каже др Тепавчевић.

Од интервенција које могу бити минимално инвазивне или хируршке, углавном се опредељују за нехирушки лифтинг лица помоћу лифтинг конаца, који се супротстављају сили Земљине теже и враћају ткиво у пређашњу позицију, и за надокнаду волумена, углавном сопственим масним ћелијама. Обично желе да реше проблем дубоких бора, висећих образа, подбратка.

ИЛУСТРАЦИЈА Тошо Борковић

Др Тепавчевић је и у својој докторској дисертацији доказала да хронолошка старост није објективна старост човека. Права старост је, каже, васкуларна - стари смо колико су нам стари крвни судови. Уколико имамо добру генетику, здраво се хранимо, не пушимо, не конзумирамо велике количине алкохола, рекреативно се бавимо спортом, довољно се крећемо, стање наших крвних судова је боље. Самим тим и наши органи и организам су млађи него што је наша животна доб, па ће такве особе изгледати бар деценију млађе од вршњака.

- Животни и радни век се продужио тако да потреба да се изгледа неговано постаје неопходна и подразумева се, ако хоћете да радите морате да изгледате уредно и лепо - каже наша саговорница.

Најчешћи захтеви пацијената су третмани лица, тела, као и решење проблема фото оштећења коже, попут проширених капилара на лицу и телу, проширених вена.

- Од хируршких интервенција одлучују се за операције капака, приликом којих се исеца део коже, а ако треба и вишак масног ткива. Интервенција се ради у локалној анестезији и опоравак је брз. Ређе се одлучују на хируршки "фејслифтинг".

ВАЖНА ИСХРАНА И АКТИВНОСТ

СТАВ др Бранкице Тепавчевић је да се не бави само естетиком него и подучавањем како побољшати опште стање организма, кориговати исхрану, ослободити се лоших навика, уврстити рекреацију као задовољство, а уколико је потребно и убацити хормонску супституцију:

- На клиници учимо пацијенте како да ураде нешто за себе, да повећају целокупну виталност. Многи су захваљујући нама оставили пушење.

Што се тиче женског дела популације, осим лица често им смета изглед шака, врата и деколтеа. Особе које се најчешће јављају су и даље радно активне жене, чија виталност није у складу са њиховим изгледом, често им смета изглед шака, врата и деколтеа, и у последње време мушкарци који неће да дозволе да им се године виде на лицу. Они желе не промену, већ враћање уназад. Естетске интервенције им, каже, дају додатну енергију, постају продуктивнији, расположенији, самопоузданији, поправља им се опште стање организма.

Најстарији пацијент је један професор од 93 године, који и даље држи предавања. Пошто и даље ради, он жели да делује уредно и лепо у друштву својих студената. Мушки део популације, осим уклањања знака старења на лицу, одлази и на апарат за затезање мишића, који враћа мишићну масу, затеже и поправља држање тела. Од хируршких захвата опредељују се за операцију капака и ласерску липосукцију.

Због чега људи старији од 60 лета иду на естетске интервенције објашњава и др дерматовенерологије Данијела Бабовић. Како каже, после 60. кожа губи способност да синтетише липиде, смањује се продукција хијалурона и колагена, па постаје сува, има дубоке боре, недостаје јој еластичност, тургор и волумен.

- Чест проблем је и појава флека прозрокованих акумулираним оштећењем од сунца, опуштеност врата, појава бора на деколтеу и оно што прво примећујемо - старење шака - објашњава наша саговорница.

- Третман ботоксом је један од најпопуларнијих третмана за уклањање бора на челу и смејалица, и потпуно је безбедан у рукама искусних инјектора.

За одржавање постигнутог и редовну негу њена препорука је мезотерапија, којом се, ситним убодима, апликује мезококтел, аминокиселине, минерали и умрежена хијалуронска киселина у средњи слој коже, тј. мезодерм, уз биолошке третмане.

- Ново доба захтева и од жена и од мушкараца да изгледају свеже и подмлађено, па су нам све чешћи пацијенти и мушкарци - закључује др Бабовић.

Цене третмана у већини ординација у земљи крећу се од 2.000 динара до стотинак евра, зависно од града и врсте третмана.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)