(PRINT) GUVERNERA VIŠE NEĆE PREPORUČIVATI ŠEF DRŽAVE: Poslanici Crne Gore odlučivaće o izmenjenom Zakonu o Centralnoj banci

I. D. S.

12. 04. 2023. u 13:46

CRNOGORSKI poslanici u narednim danima odlučivaće o izmenjenom Zakonu o Centralnoj banci, kojim je predviđeno da se guverner i Savet CBCG bira kroz javni konkurs, umesto kao do sada, da imenovanje predlaže predsednik držve.

(ПРИНТ) ГУВЕРНЕРА ВИШЕ НЕЋЕ ПРЕПОРУЧИВАТИ ШЕФ ДРЖАВЕ: Посланици Црне Горе одлучиваће о измењеном Закону о Централној банци

Foto Arhiva

Ipak, iz vrhovne monetarne institucije tvrde da bi se novim zakonom ugrozila nezavisnost te institucije, pristupanje Evropskoj uniji, a samim tim i dovelo u pitanje korišćenje evra.

Izmene Zakona o Centralnoj banci, kojima se predviđa novi način izbora guvernera i članova Saveta, uvrštene su prošle sedmice u dnevni red Skupštine, a njihov predlagač, poslanik DF Dejan Đurović, očekuje da će biti i usvojene.

Ipak, iz vrhovne monetarne institucije tvrde da bi se novim zakonom ugrozila nezavisnost te institucije, pristupanje Evropskoj uniji, a samim tim i dovelo u pitanje korišćenje evra.

Izmenama je definisano da se za poziciju guvernera mora imati deset godina radnog iskustva umesto pet, kao i da se na javnom konkursu u parlamentu sprovodi procedura za izbor članova Saveta CBCG, te da se novi savet izabere u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu izmena zakona. Predlog je i da stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi postojeća procedura za izbor guvernera.

- Trebalo da se prekine praksa da samo jedna ličnost predlaže nekoga na ovako važnu funkciju. Možda je neko od političkih neistomišljenika mislio da sada kada smo izabrali novog predsednika da ćemo povući ovaj predlog zakona, ali neće biti tako. Ne može se govoriti o nezavisnosti te institucije a da uvek guverner bude biran na predlog predsednika Crne Gore, koji je do sada bio predsednik DPS - istakao je Đurović.

PREDUSLOVI

SKRAĆIVANjEM mandata ugrožava se i zatvaranje poglavlja 17, a čak se može dovesti u pitanje i dalje korišćenje evra u Crnoj Gori. U dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom, Crnoj Gori je ostavljena mogućnost da, uprkos unilateralnoj evrizaciji, nastavi da koristi evro kao valutu, a prvi preduslov za to je puna nezavisnost Centralne banke - navode u CBCG.

Ipak, da se upravo na nezavisnost vrhovne monetarne institucije udara izmenama zakona, smatraju u CBCG.

- Skraćivanje mandata Saveta Centralne banke direktno utiče i na Ustavom Crne Gore garantovanu nezavisnost CBCG, a čime se dodatno ugrožava i proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Naime, jedan od najvažnijih principa pregovaračkog poglavlja 17 je puna nezavisnost Centralne banke, koja se, pored ostalog, obezbeđuje i mandatom Saveta CBCG dužim od mandata Skupštine, odnosno dužinom mandata Saveta Centralne banke koji ne zavisi od izbornih ciklusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis