POJANJE UZ MATEMATIKU I KNJIŽEVNOST Prva Generacija pravoslavne gimnazije "Sveti Sava" u Podgorici od septembra u klupama

I. D. S.

12. 05. 2023. u 13:46

PRVA generacija Pravoslavne Gimnazije "Sveti Sava", čija izgradnja je pre tri dana započeta u Podgorici, već u septembru će biti u školskim klupama. Za početak, ovu školu pohađaće 26 učenika, koji će pri upisu morati da zadovolje kriterijume malo više od onih koji se traže u ostalim crnogorskim gimnazijama. Predmeti verskog karaktera za početak će biti samo izbor đaka, ali kako kaže direktor škole Jugoslav Blagojević.

ПОЈАЊЕ УЗ МАТЕМАТИКУ И КЊИЖЕВНОСТ Прва Генерација православне гимназије Свети Сава у Подгорици од септембра у клупама

Ministarstvo ekologije, urbanizma i prostornog planiranja

Minimum bodova ostvarenih na osnovu uspeha u osnovnoj školi biće 72, dok je u školama - 60, kazao je za Novosti" Blagojević. To znači da će učenici morati da budu najmanje vrlo dobri đaci ako žele da se upišu. Kada je reč o nastavnom programu, direktor Gimnazije "Sveti Sava" kaže da je u skladu sa javnim obrazovnim programom.

- Jedina razlika je što će učenici imati dva izborna predmeta verskog karaktera - Katihizis i Liturgika i crkveno pojanje. Prvobitno je planirano da to budu obavezni predmeti, ali je bio problem sa dobjanjem licence, te se odustalo, kako ne bi pravili dodatne probleme. To će zasada biti samo izborni. S obzirom na to da se tik uz školu gradi i hram "Svetog Save", učenici će moći vikendom da prisustvuju crkvenim službama, a svakako će, uz obrazovanje, biti usmereni pravoslavlju - kaže Blagojević.

U budućnosti do 250 đaka

NAKON što školsko zdanje bude završeno, trebalo bi da ima kapacitet za osam odeljenja, po dva od svakog razreda, što je kapacitet za oko 200 do 250 đaka. Iz uprave škole ističu i da je Gimnaziju "Sveti Sava" licencirao nadležni državnog organ, te shodno tome diploma te ustanove omogućava učenicima upis na fakultet kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu.

Kada je reč o nastavnom kadru, biće angažovani najbolji profesori, koji već rade u drugim školama, prve školske godine po ugovoru o delu. Dok već za narednu generaciju planiraju veće kapacitete i zapošljavanje stalnih profesora.

Radovi na izgradnji prve crnogorske Pravoslavne Gimnazije "Sveti Sava" i istoimenog hrama, započeti su na praznik Svetog Marka, zaštitnika Podgorice. Početak radova blagosiljao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, napominjući da će novo zdanje potvrditi "da molitva ne smeta nauci".

- Tako će se u ovoj školi učiti pravoslavna veronauka i crkveno pojanje i drugi predmeti koliko nam to zakon bude dopuštao i Ustav Crne Gore. I potvrdićemo da molitva ne smeta nauci nego da je čak pospešuje i nadahnjuje, a to nam potvrđuju najveći umovi iz istorije nauke - Isak Njutn, Imanuel Kant i naši Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i mnogi drugi - poručio je mitropolit na temeljima buduće škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!