ŽUGIĆ BEZ TREĆEG MANDATA Milatović najavio povlačenje predloga za guvernera Centralne banke

I. D. S.

04. 07. 2023. u 08:38

NAKON puna dva mandata na čelu Centralne banke i predloga bivšeg predsednika države Mila Đukanovića da dobije i treći, guverner Radoje Žugić ipak će to mesto morati da prepusti nekom drugom. Naime, novi šef države Jakov Milatović poručio je da će predlog svog prethodnika povući. A kako je u međuvremenu izmenjen i zakon kojim se bira guverner CBCG, prvi čovek vrhovne monetarne institucije mogao bi se prvi put birati na konkursu, ukoliko bi na te izmene svoj potpis stavio novi predsednik.

ЖУГИЋ БЕЗ ТРЕЋЕГ МАНДАТА Милатовић најавио повлачење предлога за гувернера Централне банке

Mina

Drugi mandat na čelu CBCG Žugiću je istakao sredinom oktobra prošle godine, ali od tada niti je ponovo izabran za tu funkciju, kako je predložio Đukanović, niti je sproveden konkurs za izbor novog. Da će se iz skupštinske procedure povući predlog da mu se poveri i treći madat, potvrđeno je iz predsedništva.

Čovek od poverenja

ŽUGIĆ već godinama važi za čoveka od poverenja sada bivšeg predsednika države. U više navrata je kritikovan zbog navodno zaštitničkog odnosa prema Prvoj banci, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Đukanovićev brat, Aco. Govorilo se da je Žugić "gledao kroz prste" za razne malverzacije, te da je ta privatna banka pomagana novcem građana.

- Predsednik očekuje da će novi saziv Skupštine konstatovati nesvrsishodnost izmena i dopuna Zakona o Centralnoj banci, koje je usvojio prethodni saziv, u kontekstu nove institucionalne realnosti i visokog stepena legitimiteta novoizabranog predsednika Crne Gore. Time bi se dodatno Centralna banka sačuvala od direktnog političkog uticaja - kazali su iz predsedništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024