PODRŠKA MARKU KOVAČEVIĆU: Protest u Nikšiću, građani uz predsednika opštine (FOTO/VIDEO)

V.K.

09. 07. 2023. u 21:24

VELIKI broj Nikšićana okupio se večeras u protesnoj šetnji gradskim ulicama, kako bi pokazao podršku predsedniku Opštine Marku Kovačeviću.

ПОДРШКА МАРКУ КОВАЧЕВИЋУ: Протест у Никшићу, грађани уз председника општине (ФОТО/ВИДЕО)

V. K.

Oni su se okupili zbog hajke ostataka bivšeg režima na Kovačevića, protiv koga je tužilastvo podnelo krivičnu prijavu jer se navodno nedolično poneo prrma državnoj himni.

Trobojke su se vijorije ulicama Nikšića, a na Trgu Šaka Petrovića građani su nosili  transparente sa natpisima „Crnoj Gori treba pravda a ne zakon ambasada“, kao i Njegoševim stihovima „Sv’jet je ovaj tirjan tirjaninu, a kamoli duši blagorodnoj“.

- Okupili smo se večeras da podržimo Marka Kovačevića, jednog od najčestitijih, najperspektivnijih političara kojeg ima ova naša Crna Gora, koji je izložen sramnim klevetama i progonu. To je naš povod, a suština je nažalost dublja, ozbiljnija i zlokobnija. Koliko god apsurdan i tragikomičan ovaj slučaj sa himnom, i sa satom i sa prstima, može nam pomoći da jasnije sagledamo vampirski karakter režima za koji smo pomislili da je pao avgusta 2020. godine. Nažalost, zahvaljujući mlitavoj i kukavičkoj novoj vlasti, ostaci tog vampirskog režima su osetili šansu da se oporave i zbog toga su ovako podivljali. Mržnja, zloba i zavist, to su njihova oružja, a mi moramo da odgovorimo razumno, saborno i u duhu naših veličanstvenih, opštenarodnih litija - rekao je književnik Želidrag  Nikčević.

Okupljenima se potom obratio pesnik Blagoje Baković i rekao "da bi onima koji mu sude i proganjaju bolje bilo da su videli Kovačevićev kažiprst."

- Posle 30 godina njihovog lopovluka i kriminala pokazao u Nikšiću i rekao: Kraj je kriminalu, evo mene, evo Nikšićana, sloboda Nikšiću. To su trebali da vide - poručio je Baković i kazao, između ostalog, i pesmu koju je posvetio Kovačeviću.

Ispred zgrade Tužilaštva građanima se obratio Marko Kovačević. Burno pozdravljen on je rekao da treba odbraniti osnovna ljudska prava i osnovnu čovekovu slobodu.

- Sveti Jovan Damaskin je rekao, kada je branio poštovaoce ikona, da je jedina živa ikona čovek i da zato ikone ljubimo kada jedni druge celivamo. Mi smo na to zaboravili i mnoge druge stvari su nam postale važnije od ljudi. Ne čine državu samo simboli, zakoni, institucije, već državu čine ljudi i kako se ophodimo prema ljudima koji je čine. I kako se ta država ophodi prema njima, ona je toliko država. Videli smo nažalost u prethodnom periodu da oni koji od nas brane državu žele da kontrolišu naše misli, naše damare, da uskrate svaku ljudsku slobodu - poručio je Kovačević.

- Nekad su pitali, kad himna svira, zašto sedite, što ne stojite, pa onda zašto prisustvujete, a onda kada ustanemo, što ste tako ustali. Znači, šta god mi uradimo neće valjati i to je poruka, iako smo se samo mi trudili u prethodnom periodu da pošaljemo poruke pomirenja i kompromisa. Zato je važno da ovaj progon koji se trenutno dešava izdržimo da bi se ovo društvo oporavilo. Isto onako kako smo izdržali pred istim ovim sudom i onda kada smo čekali sadašnjeg mitropolita Joanikija - rekao je nikšićki predsednik opštine.

Poručio je "da moramo da mislimo jedni na druge kao ljude i onda će nam svima biti bolje.“

- Onda će doći i zakoni, i poštovanje, a poštovanje mora i da se zasluži. A ovi što čine ne pomažu nam u tome da zasluže naše poštovanje, ali nas neće obeshrabriti da se borimo za bolju Crnu Goru i za Crnu Goru svih nas -  kazao je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)