NAJVILI BLOKADU GRANIČNIH PRELAZA: Iz instituta Igalo stiže najava o radikalizaciji protesta

V.V.

20. 07. 2023. u 16:13

BROJNI protesti i apeli upućeni Vladi sa zahtevom da pomognu u rešavanju problema u Institutu Igalo i dalje su bez adekvatnog odgovora.

НАЈВИЛИ БЛОКАДУ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА: Из института Игало стиже најава о радикализацији протеста

fOTO: V.V.

U Izvršnom odboru Sindikalne organizacije odlučili su da od  28. jula svakog petka na dva sata blokiraju granične prelaze sa Hrvatskom.

U jeku turističke sezone oko 500 zaposlenih u Institutu su bez plata, godinama im nije uplaćivan radni staž, a Kolektivni ugovor kojim je trebalo da budu izjednačeni koeficijenti sa kolegama u javnom zdravstvu, iako prihvaćen od Odbora direktora, još nije dobio saglasnost Vlade.  Dug Instituta Igalo premašio je 30 miliona evra.

Samo Jugobanci AD Beograd u stečaju dug sa  kamatama dostigao je više od devet miliona evra, a radnicima na osnovu tužbi zbog neadekvatno obračunatog koeficijenta  menadžment mora da isplati oko šest miliona. U više navrata iz Vlade su najavljivali moguće izlaze Instituta ove krize. Jedan je bio da država kupi oko 44 odsto akcija koje su u vlasništvu manjinskih akcionara, drugi privatizacija. Za realizaciju ovih ideja međutim nije bilo ni jednog konkretnog poteza.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Sindikalna organizacija Instituta Igalo organizovali su u  Podgorici konferenciju za novinare. Govorili su  generalni sekretar Unije  Srđa Keković, predsednica Sindikalne organizacije Instituta Marija Obradović i član Izvršnog odbora  Dragan Vlaović. 

- Znamo da je Vlada u tehničkom madatu, ali više nemamo vremena za čekanje jer možemo zauvek da izgubimo dragulj crnogorskog zdravstvenog turizma - jedinstvena je poruka sa konferencije za novinare.

Uz sve finansijske nevolje alarmantan je odlazak zaposlenih, stručnih kadrova iz Instituta. Ukoliko se to nastavi ova ustanova neće moći da se oporavi. Novi apel za pomoć otvoren je deset dana, ako izostane reakcija nadležnih  kreće blokada graničnih prelaza. Tim nepopularnim poetzom, veruju da će skrenuti na sebe pažnju nadležnih i dobiti „onoliko pažnje koliko i drugi kolektivi koje su tokom prethodnih meseci izvlačili iz krize“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU