PLATA PREKO "MREŽE": Uklanjanje barijera za poslovanje na internetu Osim uplate mogla bi biti dostupna i isplata

I. D. S.

25. 07. 2023. u 07:00

PROŠLO je skoro 10 godina od kada je u Crnoj Gori dostupan servis Pejpal, ali samo delimično. Naime, 2014. godine ovaj globalni servis omogućio je plaćanje preko interneta, ali ne i primanje novca. Da bi potpuna usluga konačno mogla da bude dostupna, najavio je ministar javne uprave Maraš Dukaj, a ova vest obradovala je frilensere i sve ostale koji zarađuju preko interneta.

ПЛАТА ПРЕКО МРЕЖЕ: Уклањање баријера за  пословање на интернету Осим уплате могла би бити доступна и исплата

Foto Arhiva

Kako je najavio Dukaj, sledi važna poseta Skoplju i susret sa tamošnjim ministrom.

- Radi se o zaključivanju memoranduma dva ministarstva Crne Gore i Severne Makedonije u cilju digitalizacije i informacione bezbednosti. Ideja je, između ostalog, da Crna Gora zajedno sa Severnom Makedonijom konkuriše za kompletan servis globalne platforme za transfer novca - kazao je ministar.

Od kada je 2014. godine delimično uveden servis, grupe građana, frilenseri i razne NVO apelovale su da se što pre omogući kompletan servis, jer je bez njega, kako su objašnjavali, otežan rad, a često su zbog toga uskraćeni i za dobro plaćen posao, jer strani poslodavci preferiraju plaćanje preko navedene platforme. Na nadležne se apelovalo kroz brojne akcije, a pokrenuta je i peticija koju je potpisalo više hiljada građana, te se nadaju da je čekanju, konačno došao kraj.

Nemogućnost primanja novca putem pomenute platforme otežava domaćoj IT industriji, start-ap kompanijama i ostalim pravnim licima i preduzetnicima pristup globalnom tržištu. Usklađivanjem zakona po ovom pitanju omogućilo bi legalno poslovanje hiljadama ljudi koji žele da razvijaju sopstveni biznis putem interneta. Na taj način bi se u velikoj meri smanjila i stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori, navodi se u obrazloženju peticije.

Širenje izvoza

DA je mogućnost korišćenja ove platforme važna za državu, poručili su i iz Unije poslodavaca. Napominju da Crna Gora, kao mali sistem, mora koristiti sve alate za promociju i širenje izvoza. Samim tim, ističu, veoma je korisno i u uslovima tehnološkog buma obavezno, uvođenje ovog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!