NA DVA SATA BLOKIRALI GRANIČNE PRELAZE: Protest radnika Instituta Igalo (FOTO)

V.V.

28. 07. 2023. u 20:14

KAKO su i najavili, večeras u 18 časova radnici Instituta Igalo, građani i pacijenti ove ustanove su blokirali oba granična prelaza prema Hrvatskoj, na Debelom brijegu i na Kobili.

НА ДВА САТА БЛОКИРАЛИ ГРАНИЧНЕ ПРЕЛАЗЕ: Протест радника Института Игало (ФОТО)

Foto: RTHN

Protest i blokadu koja je trajala do 20 sati, a tokom koje su se stvorile ogromne gužve na oba granična prelaza, organizovala je Sindikalna organizacija Instituta  i Unija slobodnih sindikata Crne Gore,  zbog situacije u čuvenoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj se guše u problemima a nadležni u državi nisu pružili nikakav model za rešavanje problema.  

Okupljenima se obratio generalni sekretar Unije Srđa Keković i istakao da ova organizacija snažno podržava opstanak Instituta, ali i da je, kao građanin i kao sindikalac tužan, zbog simbolične blokade saobraćaja u jeku turističke sezone, jer je to izgleda način da  javnosti i Vladi skrenu pažnju da je Institut potreban građanima Crne Gore.

– Mislili smo da neće doći do ovog događaja, ali vreme ističe. Medicinski i nemedicinski kadar odlazi i ako se taj pogrom nastavi, niko više neće vratiti Institut na zelenu granu - poručio je Keković i naveo da u Institutu borave najteži pacijenti, ne samo odrasli, već i deca koja ovde naprave prve korake ali i ona sa posebnim potrebama. - Zar je potrebno da Institut bude privredni subjekt koji treba da posluje sa dobiti ili je potrebno da radi, da bi mi imali zdravu naciju.

Keković je potom informisao da je danas počela kampanja „Za spas Instituta, a osim Unije i Sindikata Instituta uključila se i lokalna samouprava. Kampanja podrazumeva peticiju građana i posete opštinama u Crnoj Gori, gde će biti organizovane dvočasnovne tribine posvećene Institutu. 

Bolna je bila poruka dr Marije Obradović, predsednice sindikata Instituta Igalo, koja je rekla da „U našoj državi nas niko ne čuje pa smo došli da svoju muku svetu iznesemo". Dodala je da radnici nisu dobili zarade, nije potpisan kolektivni ugovor, nije nađeno rešenje za dug Instituta.

- Nećemo više da čekamo i da molimo ni da verujemo. Sada zahtevamo da se država uključi u rešavanje problema Instituta odmah, isplate naših zarađenih plata, potpisivanje kolektivnog ugovora i zaustavljanje daljih tužbi radnika i da se nađe rešenje za dug prema Jugobanci, a najbolje uz našu pomoć rehabilitujući pacijente iz Srbije u Institutu. Mi smo na to spremni - kazala je Obradović.

Sindikalci poručuju da će, ukoliko nadležni ne nađu rešenje za opstanak Instituta granice blokirati svakog petka.

DOŠLA NEPOKRETNA; SADA STOJEĆI BRANI INSTITUT

Sve je dirnula priča pacijentkinje Nataše Drakula.

- Imala sam tešku operaciju u Berlinu i bila sam paralizovana u maju i junu. Došla sam u kolicima i mislila sam u to vreme da ću skoro umreti. Poslije operacije nisam znala gde ću jer sam bila nepokretna i onda sam se setila Igala još iz bivše Juge. Direktnim letom iz Berlina sam došla i pre nekoliko sedmica nisam mogla hodati, a sada sam pokretna!

Foto: RTHN

 

Dodala je da je i ona Novljanka iako ne iz Herceg Novog već iz  Novske u Hrvatskoj, ali se u Igalu oseća kao kod kuće.

- Živela sam svuda u svetu ali nisam nigde videla ovoliku posvećenost i predanost kao ovde, koliko  ljudi rade i koliko su efikasni u tim terapijama - kazala je Drakula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)