NEKO HOĆE DA UGASI INSTITUT IGALO: Radnici opet u dvočasovnoj blokadi granica sa Hrvatskom

V.V.

04. 08. 2023. u 20:24

JOŠ jedna dvočasovna blokada graničnih prelaza sa Hrvatskom slika je odlučnosti zaposlenih u Institutu Igalo da reše probleme i sačuvaju ovu ustanovu, ali i odgovor na ćutanje vlasnika i neodlučnost Vlade da obezbedi akontaciju za isplatu zarada radnicima koji ih čekaju tri meseca.

НЕКО ХОЋЕ ДА УГАСИ ИНСТИТУТ ИГАЛО: Радници опет у двочасовној блокади граница са Хрватском

Foto: RTHN

Podsetićemo, ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović izjavio je da Vlada Crne Gore nema zakonske mogućnosti za avansnu uplatu 800 hiljada evra Institutu Igalo koji jeste u većinskom državnom vlasništvu, ali sa značajnim procentom akcija.  Radnici čekaju isplatu dve od tri zaostale plate i potpisivanje kolektivnih ugovora. Od prošlog protesta do danas ništa po tom osnovu nije urađeno. Jedino je na 30 dana odgođena blokada računa od 3, 5 miliona evra prema Jugobanci AD u stečaju. Rešavanje statuta Instituta kupovinom akcija od manjinskih akcionara nije ni počelo. To je objašnjenje zašto su opet blokirane granice i zašto razmišljamo o radikalizaciji protesta poručili su radnici Instituta.

Predsednica Sindikata Instituta dr Marija Obradović informisala je da je počeo terenski deo kampanje za spas Instituta pod sloganom „Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vredan“. Za samo dva sata podršku ovoj ustanovi dalo je 700 stanovnika Nikšića.

- To su ljudi koji su nam uneli novu snagu i nadu da se za Institut vredi boriti i da ga moramo održati zbog njegove osnovne delatnosti, rehabilitacije, poboljšanja kvaliteta života naših pacijenata - kazala je Obradović.

S druge strane, nadležni koji o Institutu  odlučuju kažu: ne može avans, niste profitabilni, ne zarađujete i Institut treba ugasiti. Manjinski vlasnici  ćute i čekaju, bez ikakve odgovornosti.

Foto: RTHN

 

Dr Marko Vidić upozorio je da uz sav napor i brigu u ovoj situaciji ispaštaju pacijenti i zaposleni.

– Proteklih godina menadžment je učinio da već više od 10 godina imamo ubedljivo najniži koeficijent za zarade. Jedan od naših zahteva je da se izjednačimo sa javnim zdravstvom. Sada sestra u javnom zdravstvu ima jednaku, ako ne i veću platu nego lekar specijalista u Institutu – poručio je Vidić.

On je podsetio i na izjavu ministra Damjanovića koji je rekao da bi avansna uplata bila kršenje zakona, iako je to već tri puta urađeno, a dug je vraćen veoma brzo.

– Neko želi da ugasi Institut i to mi je mirisalo još pre deset godina i ponavljao sam da se sprema sličan scenario kao za Bolnicu Meljine. Znači, neko je bacio oko na zemljište, a ovaj sada menadžment, koji nas održava u životu, najbolji je u poslednjih 15 godina. Zato smo i stali uz izvršnog direktora – kazao je dr Vidić.

Dirljivo je bilo obraćanje predsednik Nezavisnog sindikata policije Igora Rmandića koji je zamerio što više građana ne učestvuje u blokadi a zaposlenima u Institutu rekao“vaša hrabrost i istrajnost pokazuje da ne želite da živite životom miša, već da želite da budete lavovi.“ Dodao je i da je uvek  jači jedan koji hoće i želi od trojice koji moraju.

Pacijent iz Norveške koji više od 40 godina dolazi u Institut Sigbjorn Fjelde ispričao je da ih i u ovakvim okolnostima u Instititu dočekuju s osmehom, ljubazni su i posvećeni.

Foto: RTHN

 

-Zbog toga je i meni ali i svim norveškim pacijentima ovde mesto, voleo bih kad bi mogli da pomognemo. Mi možemo da dobijemo lečenje u bilo kojoj zemlji, ali dolazimo u Institut zato što je najbolje mesto sa najboljim radnicima, istakao je Fjolde.

On je apelovao na predsednika Jakova Milatovića i premijera Dritana Abazovića da hitno reše problema Instituta.

Na graničnom prelazu Debeli brijeg za kratko vreme sa obe strane granice stvorile su se duge kolone vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDO NEVIĐENO! Trener dao ostavku na poluvremenu, a onda je klupski lekar preuzeo ekipu - ono što se potom desilo, zaprepastilo je sve!