OTVOREN TRG OD ĆIRILICE U HERCEG NOVOM: Veru smo primili sa slovenskim pismenima (FOTO)

V.V.

16. 08. 2023. u 14:23

KONCERT duhovne muzike „Iznad istoka i zapada“, poruke vladike Zahumsko – hercegovačkog i primorskog Dimitrija, hercegnovskog predsednika Stevana Katića i jednog od osnivača „Trga od ćirilice“ protojereja stavrofora Radomira Nikčevića, označili su početak jubilarnog izdanja ove manifestacije.

ОТВОРЕН ТРГ ОД ЋИРИЛИЦЕ U ХЕРЦЕГ НОВОМ: Веру смо примили са словенским писменима (ФОТО)

Foto V.V.

Herceg Novi pored svoje lepote, svega što ima i što daje onima koji žive u njemu i koji dolaze u njega, nesebično daje i kulturu, kazao je protojerej stavrofor Nikčević istakavši da je jedan od takvih kulturnih događaja i Trg od ćirilice.

Veliko pregalaštvo i nadahnuće utkano je u deset godina spomena imena ćirilice u okviru ove manifestacije, rekao je vladika Dimitrije i podsetio da su „prve reči jednog predanja na ćirilici bile iz prologa jevanđelja“.

- Svetlost božija, svetlost Hristovog lika, blagodeti jevanđelja su nekako utkani u biće slovenskih naroda. Mi smo izašli iz mraka istorije tako što smo se opismenili i zajedno sa tim slovenskim pismenima, mi smo primili i veru. Zato su kultura i duhovnost kod nas nekako prirodno spojene i teško je razlučiti gde počinje jedno, gde završava drugo - reči su vladike Dimitrija.

Foto V.V.

 

On je apostrofirao i trud blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija oko Trga od ćirilice, a pohvalio je i doprinos organizatora i lokalne uprave.

Predsednik Herceg Novog Stevan Katić  potvrdio je da ova  jedinstvena manifestacija već deset godina okuplja oko ćirilice „ljude od vere i u veri, duhovnike, istoričare, književnike, umetnike“ pa predstavlja istinski veliki doprinos razvoju kulture i očuvanju kulturne baštine.

-Dok se na drugim mestima u crnoj Gori krišom pisala ćirilica, mi smo je vratili na

zvanične table i putokaze. Kroz vekove, Herceg Novi je dokazao svoj multikonfesionalni i multinacionalni identitet sa 89 crkava i manastira, a potom ga godinama oblikovao i jačao veze među ljudima. S posebnom pažnjom i ljubavlju negovana je pravoslavna vera koja je temelj postojanja još od osnivanja grada - istakao  je predsednik Katić. - Herceg Novi je čvrstu veru pokazao kada god je trebalo, sledeći put predaka koji su prkosili osvajačima, čuvali smo jezik i ćirilično pismo.

U programu „Iznad istoka i zapada“ nastupili su srpski kompozitor i pojac Ljubomir Manasijević i sopranistkinja Zorica Belić uz pratnju ansambla „Renesans“.

Trg od ćirilice trajaće do 29. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)