SPORAZUMOM DO REŠENJA: Vlada CG usvojila predlog protokola za rešenje duga Instituta Igalo prema Jugobanci AD Beograd

V.V.

31. 08. 2023. u 18:25

Informacija o dugovanju Instituta „Igalo” prema Jugobanci AD Beograd u stečaju sa predlogom Protokola o saradnji usvojena je na telefonskoj sednici Vlade Crne Gore, a na osnovu saglasnosti većine članova.

СПОРАЗУМОМ ДО РЕШЕЊА: Влада ЦГ усвојила предлог протокола за решење дуга Института Игало према Југобанци АД Београд

FOTO.V.V.

Podsećamo, na sastanku ministara finansija  Crne Gore i Srbije održanom početkom avgusta u Beogradu, razgovarano je o rešavanju složene situacije u kojoj se nalazi Institut a koja je zbog visoke zaduženosti, i  prema Jugobanci AD, odnosno nadležnoj Agenciji za osiguranje depozita Srbije, vu zdravstvenu ustanovu vodila ka blokadi računa i stečaju.

- Crna Gora ima obavezu izmirenja duga prema Jugobanci AD u stečaju na osnovu pravosnažne sudske presude. Istovremeno, postoji neizmirena obaveza Srbije prema Crnoj Gori za staru deviznu štednju. Kako bi se izbegla eventualna blokada Instituta, a time i gotovo izvestan stečaj, potrebno je u najkraćem roku između dve Vlade dogovoriti način i dinamiku rešavanja ova dva pitanja, navedeno je u informaciji sa sastanka.

Predlog je da se dugovanje Crne Gore prema Jugobanci umanji za iznos koji  Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje, a time bi bile umanjene i ukupne obaveze Instituta. Što je najvažnije,bila bi otklonjena i najveća pretnja uvođenje stečaja.

Razgovarano je i o mogućnosti dugoročne saradnje Instituta  sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje Srbije, tako što bi  zdravstvenim osiguranikcima Srbije bila obezbeđeno korišćenje usluga Institituta, što se temelji na dobrim iskustvima iz ranijeg perioda.

Agencija za osiguranje depozita Srbije dostavila je predlog  Protokola o saradnji koji se odnosi na koordinaciju aktivnosti kojima se regulišu odnosi u vezi sa dugovanjem Instituta prema Jugobanci AD Beograd u stečaju i pokretanju postupka izvršenja.

Protokolom se utvrđuju i smernice uređenja međusobnih prava i obaveza, konstatuje činjenično stanje, utvrđuju iznosi dugovanja Instituta i Crne Gore, kao i dugovanja Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!