DAJKOVIĆ: Srpski jezik u Crnoj Gori je većinski

Novosti online

23. 09. 2023. u 22:00

SRPSKI jezik je većinski u Crnoj Gori i zato je izuzetno važno da se građani na predstojećem popisu izjasne o svom identitetu na fer i slobodan način, izjavio je predsednik Slobodane Crne Gore Vladislav Dajković.

ДАЈКОВИЋ: Српски језик у Црној Гори је већински

Foto: Printskrin

On je rekao da je popis stanovništva, koji će biti održan od 1. do 15. novembra, važan iz više razloga, a pre svega zato što jedna nacionalna zajednica na osnovu dobijenih podataka iz popisa ostvaruje svoja prava po različitim osnovama.

- Govoreći o političkom kontekstu, najveća važnost predstojećeg popisa je u činjenici da je svaki prethodni bio, siguran sam, u određenoj meri fingiran u korist Mila Đukanovića. Zato je više nego važno da se građani izjasne o svom identitetu na fer i slobodan način - rekao je Dajković.

On je istakao da bi procenat stanovištva koji govori o tome koliko građana se služi srpskim jezikom trebao da pokaže institucijama kolika je nepravda to što je srpski jezik - jezik drugog reda u Crnoj Gori.

- Nadam se da će se takve nepravde ispraviti kad napismeno dobijemo potvrdu da je srpski jezik većinski jezik u Crnoj Gori - rekao je Dajković za portal IN4S.

On smatra da je od ogromnog značaja da na popisu budu pitanja poput etničke pripadnosti, maternjeg jezika i veroispovijesti.

- Mi nismo krompiri koje treba količinski prebrojati, pa gurnuti u džakove i gajbe - poručio je Dajković.

On je pozvao građane Crne Gore da se izjasne onako kako su se izjašnjavali njihovi preci - ni manje, ni više od toga.

Na popisu stanovništva u Crnoj Gori biće pitanja i o nacionalnosti, veri i jeziku. Održavanje popisa koštaće 4,7 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo