EVIDENCIJA GRAĐANA BEZ PRITISKA ZBCG se zalaže za bolju transparentnost popisa

V.K.

02. 10. 2023. u 08:29

KOALICIJA "Za budućnost Crne Gore" zatražila je od državnog zavoda za statistiku - Monstata da obradi popisnice po etničkoj pripadnosti, jeziku i veroispovesti odmah nakon završenog popisa kako bi se sprečile manipulacije.

ЕВИДЕНЦИЈА ГРАЂАНА БЕЗ ПРИТИСКА ЗБЦГ се залаже за бољу транспарентност пописа

V.K.

Popis stanovnika će se održati od 1. do 15. novembra ove godine. Iz ovog političkog saveza ističu da su proteklih dana svedoci političke borbe Demokratske partije socijalista i njenih satelita da se popis odloži.

- Gotovo svim građanima Crne Gore je jasno da iza njihovih floskula o "nestabilnim političkim okolnostima, nedostatku adekvatne pripreme i monitoringa" zapravo stoji neopisiv strah. Taj strah upravo proističe iz činjenice da će ovo biti prvi slobodan popis u istoriji Crne Gore, dok DPS odgovara popis koji isključivo oni kontrolišu - ističu iz ZBCG.

Da bi predstojeći popis bio transparentan, koalicija "Za budućnost Crne Gore" predlaže Monstatu da poboljša nivo transparentnosti, tako što će izraditi uputstvo po kojem bi sve Opštinske popisne komisije, po završenom popisivanju 16. novembra 2023. godine, fizički prebrojavale popisnice po etničkoj pripadnosti, jeziku i veroispovesti, nakon čega bi se izradio zapisnik potpisan od strane svih članova Opštinske popisne komisije, kao što je to rađeno 2003. godine.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Jevto Eraković smatra da proces treba da nadziru Evropska komisija i Evrostat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)