PREDSTAVLJEN PROJEKAT “NOVI ZA ŽENE”: Zaštititi, podržati i ohrabriti žrtve nasilja

V.V.

13. 10. 2023. u 10:52

Hercegnovska NVO “Ksena” predstavila je rezultate projekta “Novi za žene” čiji je cilj da pruži podršku i unapredi zaštitu žrtava nasilja. Projekat je prema rečima direktorice NVO “Ksena” Sanje Crnić rezultat saradnje sa svim institucijama sistema koje se bave sanacijom ovog sve izraženijeg problema.

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ “НОВИ ЗА ЖЕНЕ”: Заштитити, подржати и охрабрити жртве насиља

FOTO: RTHN

NVO “Ksena” je centar savetodavne podrške ženama koje su pretrpele porodično ili rodnosenzitivno nasiljE, podsetila je Ana Matković, i dodala da kroz edukativnu kampanju i projekat pokušavaju da podignu svest, ne samo velikog broja žrtava nasilja, već i svih građana i nadležnih institucija.

- Projekat je prvenstveno usmeren na potencijalne žrtve porodičnog nasilja i mi ih ovako motivišemo da se, zajedno sa svim institucijama, što ozbiljnije pozabave ovim gorućim problemom, kazala je Matković, istakavši da je najvažnije u ovoj kampanji ohrabriti žrtve koje trpe nasilje da ga prijave.

Asistentkinja na projektu Minja Crnić, predstavila je pratnju poverljivog lica, servis koji je podržan Programom Ujedinjenih nacija za razvoj.

– Pratnja poverljivog lica je usluga koju smo uveli 2020. godine. Iako je on završen, mi i dalje tu uslugu možemo da pružimo našim korisnicima i ne želimo da ih ostavimo na cedilu. Od septembra 2022. godine UNDP je uz ReLOaD 2 ponovo podržao ovaj servis kroz koji bolje upoznajemo korisnice i više vremena možemo da provedemo sa njima. Uloga poverljivog lica nije jednostavna i za nju smo prošli dodatne obuke. Ta usluga se sastoji iz pripreme žrtve da prođe kroz težak proces prijavljivanja nasilja, ali i podrške kroz institucije sistema.

FOTO: RTHN

 

Tokom sedam meseci trajanja projekta „Novi za žene“, poverljiva lica su radila sa  40 korisnica i korisnika među kojima je bilo  19 žena, 15 devojčica, pet dečaka i jedna osoba muškog pola. Usluga pratnje poverljivog lica pružena je 27 puta, informisala je Minja Crnić.

Prema njenim rečima korisnike su pratili tokom odlazaka do Doma zdravlja, Osnovnog suda, Centra bezbednosti, Centra za socijalni rad, Tužilaštva. Cilj je bio da se oni  osjećaju prijatnije i sigurnije,objasnila je Minja Crnić.

Važno je napomenuti da se ovi podaci odnose samo na Herceg Novi, nisu registrovana lica sa kojima su radili u Tivtu, Kotoru i Budvi.

-Pratnja poverljivog lica je izuzetan proizvod koji nudimo svim žrtvama porodičnog nasilja, one moraju da znaju da  mogu da se oslone na nekoga, da mogu da prođu kroz sistem i da mogu da imaju  podršku, zaključila je Sanja Crnić koordinatorka projekta i izvršna direktorica NVO „Ksena“.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Doma zdravlja, Odeljenja bezbednosti, Osnovnog, odnosno Prekršajnog suda i donatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)