LJUBAV DRŽI SVET DA SE NE RASPADNE: In memoriam - Odlazak umetnice Bosiljke Boke Pušić

Vitka Vujnović

24. 10. 2023. u 16:35

OTIŠLA je pesnikinja, romanopisac, slikarka, Bosiljka Boka Pušić (88), omiljena profesorka srpsko-hrvatskog jezika i književnosti u hercegnovskoj Gimnaziji, čija predavanja pamte i prepričavaju generacije.

ЉУБАВ ДРЖИ СВЕТ ДА СЕ НЕ РАСПАДНЕ: In memoriam - Одлазак уметнице Босиљке Боке Пушић

Foto: V.V.

U svet književnosti ušla je, naglašavala je, uz snažan podsticaj Branka Lazarevića. Kasnije se susretala i negovala prijateljstva sa Andrićem, Ćopićem, Lalićem, Dušanom Kostićem i o tome pisala u „Hvatačima snova“.

Rođena 1936. godine u Ćupriji. U Jagodini završava osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu, na Filozofskom fakultetu, odsek za jugoslovensku i svetsku književnost. Nakon udaje za Iliju Pušića sa kojim je u skladnom braku provela šest decenija, dolazi u Boku. Porodici,sinovima Andriji koga znaju kao Digital Mandraka i Antoniju - Rambo Amadeusu, đacima i prijateljima, pisanju i slikanju posvetila je ceo život. Prvu knjigu pesama „Krila iste ptice“ objavila je 1970. godine, a onda su sledile zbirke priča pa romani, književne nagrade nedavno i najznačajnije gradsko priznanje Oktobarska nagrada.

Kakvog je vedrog duha bila i sa kakvim optimizmom se nosila sa svim što život donosi pokazala je kada je sustigla bolest, karcinom, kome se nasmejala u lice nazivajući ga „grguljez koji je izjeda“ ali kome se ne predaje. Tu priču smestila je u roman „Veselo, veselo Zometa“, ohrabrenje svima koji se suoče sa ovim zlom.

Prvi njen roman „Otvaranje lutke“ izazvao je veliku veliku pažnju i stručne i čitalačke javnosti. Prva je i još jedina autorka u Crnoj Gori koja je objavila trilogiju (Naranča pod šlemom) a roman „Kumborski vijađ“ uvršten je u lektiru za deveti razred. Napisala je tridesetak knjiga, desetak namenjenih deci.

Dobitnica je Zmajeve počasne nagrade i nagrade Živojin Pavlović, a svaki njen roman nominovan je za neku od prestižnih priznanja  na jugoslovenskom prostoru. Imala je petnaest samostalnih izložbi, tridesetak grupnih, a izlagala je na tri međunarodne žirirane izložbe.

Sve što je radila bilo je  poniranje u prošlost, u sebe. Za to je, govorila je Boka, potrebna hrabrost i iskrenost, svest  da „to neće proći bez opekotina“.

Kada su odlazili voljeni, i sebe i druge tešila je rečima: „U trenucima kad osetite potrebu da je prisno, drago biće koje nije više među živima, opet pored vas i s vama, sećanja navru sama,  ili da vas uguše ili da ih zapišete“.

Boka ih je zapisivala, i darivala ih čitalačkoj publici s poštovanjem i ljubavlju. Za nju je  ljubav bila „najjača koheziona sila koja drži ovaj svet da se ne raspadne.“

Bosiljka Boka Pušić biće po njenoj želji kremirana, a termin polaganja urne porodica će naknadno saopštiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove