NA ZLATNIM SKALAMA: U susret premijeri filma Olimpijski Herceg Novi

V.V.

25. 10. 2023. u 13:13

DUGOMETRAŽNI dokumentarni film reditelja Ivice Vidanovića, urađen pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi, govori o specifičnim vezama hercegnovskog, prilično malog podneblja koje je iznedrilo veliki broj sportista, sportskih radnika i kolektiva koji su uspesima ispisivali istoriju i olimpijskog sporta.

НА ЗЛАТНИМ СКАЛАМА: У сусрет премијери филма Олимпијски Херцег Нови

Foto:V.V.

Film je, nažalost, ostao bez priče nedavno preminulog Petra Porobića koji je hercegnovskom olimpizmu decenijama davao veliki doprinos. Predsednik Herceg Novog Stevan Katić naglasio je da grad odiše istim ponosom kao kada su se njegovi veliki sportisti vraćali sa svetskih i evropskih takmičenja donoseći medalje.

- Uspehom koji su postizali i postižu, pozlatili su novske skale i staze koje vode do bazena, sportskih dvorana i terena, ali i pojedinačnih sportova. U svakom od njih Novljani su ostavili neizbrisiv trag. Njima u čast, a u znak zahvalnosti što su naš grad proslavili i učinili ga prepoznatljivim u celom svetu nastao je ovaj film. Želja Opštine Herceg Novi, kao inicijatora, bila je da ovekoveči naše sportsko bogatstvo, ističući ponos zbog takvog nasleđa, ali i da sagradimo svetionik sadašnjim i putokaz budućim generacijama sportista iz našeg grada - poručio je Katić.

Do sada urađeno obavezuje na dalja ulaganja u sportsku infrastrukturu, istakao je Katić i potvrdio to podatkom da nema grada sa toliko olimpijaca u odnosu na broj stanovnika.

Taj podatak, prema njegovim rečima, doprineo je da Herceg Novi postane nosilac titule Evropskog grada sporta za 2024. godinu.

Podsetivši da je ideja o snimanju filma potekla od Željka Roganovića, predsednika KK „Primorje“, scenarista Aleksandar Miletić istakao je da su uživali radeći ovaj projekat. Miletić ističe da je bilo zadovoljstvo raditi sa uspešnim sportistima koji su uglavnom opušteni i prirodni ispred kamera.

- Ja mislim da su svi veliki ljudi imaju jednu zajedničku crtu, a to je da ne moraju mnogo da glumataju, nego da su to što jesu, a oni su ostvareni ljudi, bili su spontani i predusretljivi i ja sam im zaista zahvalan na tome. Proveli smo zajedno nezaboravno vreme, postali smo čak i prijatelji, što meni posebno imponuje i godi – poručio je Miletić.

Film potpisuje producentska kuća „SineSport”, a govori više od dvadeset od četrdesetak olimpijaca koliko je poniklo u Herceg Novom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana