VRATITI STATUS GRADA: Kotorani predaju inicijativu predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću

M. SEKULOVIĆ

15. 11. 2023. u 22:32

PREDSEDNIK Opštine Kotor Vladimir Jokić, predaće predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću Inicijativu za povratak statusa grada Kotoru. 

ВРАТИТИ СТАТУС ГРАДА: Которани предају иницијативу председнику Црне Горе Јакову Милатовићу

Opština Kotor

Potpisivanje Inicijative i njeno svečano uručenje predsedniku države biće upriličeno 17. novembra 2023. godine u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, palata Grgurina, saopšteno je iz Kancelarije za komunikacije i PR Opštine Kotor.

Kotorani kažu da je Inicijativa utemeljena na verovanju da Kotor, poput Glavnog grada i Prestonice, baštini posebnu vrednost za Crnu Goru, što je i prepoznato od UNESKO-a, kroz tri upisa na njegove liste prirodne, kulturne i nematerijalne kulturne baštine.

- U cilju očuvanja prirodnog i kulturno-istorijskog blaga koje se nalazi u Kotoru, a koje predstavlja vrednost ne samo države Crne Gore, već celokupne civilizacije, vodeći se neprekinutim istorijskim kontinuitetom gradskog života i gradskih institucija, uvereni da ova inicijativa predstavlja nepodeljeno opredeljenje svih građana Kotora, duboko verujući u opredeljenost Vlade Crne Gore da zaustavi degradaciju istinskih vrednosti, te da očuva i unapredi položaj svetske baštine i time utvrdi položaj države Crne Gore u savremenoj civilizaciji podnosimo ovu inicijativu, kako bi Vlada Crne Gore u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti pokrenula procedure izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i drugih potrebnih akata, na način što će lokalnoj samoupravi u Kotoru, umesto dosadašnjeg oblika Opštine, utvrditi status Grada Kotora - kaže se u tekstu Inicijative koja će biti predata predsedniku Crne Gore.

Pre tri godine koalicija "Za budućnost Kotora" istakla je da je jedan od njenih prioriteta prioriteta da Kotor konačno dobije status grada.

- Neshvatljivo je da aktuelna vlast, kako na lokalnom tako i na državnom nivou, tokom 30 godišnje vladavine, nije imala sluha a još manje volje da prihvati kotorsku realnost, a to je da je Kotor grad u pravom smislu te reči. Kako je moguće da opština koja u svom sastavu ima Stari grad nema status grada - kazali su uz ove koalicije oodsećajuć da je Kotor, zbog svojih karakteristika još u 14 veku imao svoju autonomiju i Statut grada, koji je imao snagu Zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)